Timpul.md

Actualitate 18 Octombrie 2017 | 09:40

Oficial ucrainean: Redobândirea Crimeei este posibilă doar prin distrugerea Rusiei ca stat

Teritoriul autoproclamatelor republici Donețk (DNR) și Lugansk (LNR) ar putea să revină în viitorul apropiat la Ucraina, a declarat fostul guvernator militar al regiunii Lugansk, în prezent ministru adjunct pentru teritoriile ocupate temporar din Ucraina, Gheorghi Tuka, scrie UNN, scrie paginaderusia.ro

Potrivit lui Tuka, primul pas în această direcție va fi înlăturarea de la guvernare în DNR și LNR a lui Alexander Zaharcenko, respectiv a lui Igor Plotnițki. În locul lor vor veni „porumbei ai pacii“ în persoana unor „separatisti moderati“, fără niciun fel de sânge pe mâini și fără nicio legătură cu organizarea evenimentelor din 2014.

Însă întoarcerea in Ucraina a Crimeei va fi mult mai dificila, considera oficialul ucrainean.

„Dacă în cazul Donbasului văd cum am putea redobândi teritoriul inapoi, în ceea ce priveste Crimeea, în afara de scenariul destrămării Rusiei ca stat, eu nu vad o alta solutie“, – a remarcat ministrul adjunct.

Tuka a subliniat că nicio lege nu va aduce Donbasul sau Crimeea înapoi în Ucraina.

„Doar o strategie implementata pas cu pas. Și acte, dar și creșterea capacității de luptă a trupelor, precum și creșterea viabilității economice și financiare a Ucrainei, dar și consolidarea nivelului comunități. Toate acestea se vor compune precum piesele unui puzzle. Numai în acest fel vom recâștiga teritoriile”, susține ministrul adjunct.

Amintim, pe 6 octombrie, Rada Suprema a Ucrainei a adoptat în prima lectură un proiect de lege propus de către președintele Petro Porosenko cu privire la reintegrarea Donbasului, potrivit căruia Rusia este recunoscuta ca stat-agresor.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus