Cultură

Omul săptămânii – Nicolae Botgros

S-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari.

Nicolae este fiul lăutarului Dumitru Botgros „cel straşnic”. Nicolae şi cei doi fraţi au învăţat să cânte la câte un instrument, pentru ca să poată încropi un taraf de nuntă sau orchestră pentru baluri. La şapte ani s-a dus la Şcoala de Muzică din Cahul. Mai târziu, cu banii de la mama (25 de ruble), Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Şcoala de iluminare culturală. Aici, pentru prima dată, a asistat la un concert de-al „Lăutarilor”. A rămas vrăjit de orchestră. Tot la Soroca s-a îndrăgostit de Lidia Bejenaru, care avea să-i devină soţie. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineţ. În 1973 se mută la Chișinău şi este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filarmonicii de Stat. Considerat un „magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii”.

A dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, dar și în SUA, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate ţările din spațiul ex-sovietic. În 2010, formația „Lăutarii” şi-a aniversat 40 de ani de activitate artistică.

De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reușit să înregistreze doar două albume pentru sine, pe lângă sutele şi chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu interpreţii de muzică populară. În anul 2002, maestrul a fost declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc. Cu ocazia zilei de naștere, redacția TIMPUL îi urează multă sănătate și inspirație maestrului!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *