Actualitate

Omul Săptămânii: Arcadie Suceveanu, scriitor

Poetul, eseistul și traducătorul Arcadie Suceveanu s-a născut la 16 noiembrie 1952, în s. Suceveni, r-nul Hliboca, regiunea Cernăuţi, într-o familie de ţărani. În 1979, i-a apărut prima plachetă de versuri, „Mă cheamă cuvintele”,editată în limba română la Ujgorod, Ucraina.

În anii 1979-1990, a activat în calitate de profesor de limbă română, apoi în cea de redactor-şef la Editura „Literatura Artistică”. Este autorul mai multor volume de poezie printre care: „Ţărmul de echilibru”, „Mesaje la sfârşit de mileniu”, „Arhivele Golgotei”, „Corabia de la mansardă”. Meritele sale au fost apreciate în ţară şi peste hotare, fiindu-i acordate un şir de premii importante: Premiul pentru poezie „Centenar Lucian Blaga”, Premiul „George Bacovia”, Medalia „Mihai Eminescu”, Maestru al literaturii, Premiul Naţional pentru Literatură, Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Premiul Salonului de Carte Iaşi, Premiul republican „Alexandru Donici” al Ministerului Ştiinţei şi Învăţământului, Marele Premiu al Salonului de Carte pentru copii, Chișinău.

Cele mai cunoscute cărţi ale lui Arcadie Suceveanu pentru copii sunt: „A fugit melcul de-acasă” (1984), „Ora cinci fără doi fulgi” (1986), „În cămaşă de cireaşă” (1989), „Vacanţa Ilenuţei” (1990), „Dincolo de ce văd ochii” (1991), „Ştii să colorezi vacanţa?” (1996), „Raţa şi Arhimede” (2000), „Lumea din spatele oglinzii” (2001). Este autor de cronici şi eseuri memorabile despre procesul literar contemporan: „Emisferele de Magdeburg”, „Cartea de vise, niciodată întreagă” (1996) ş.a. A apărut totodată în prestigioase antologii din R. Moldova, România, Suedia, Ucraina, Macedonia, Franţa, Italia, Belarus. A tradus din creaţia lui Lev Tolstoi, Cinghiz Aitmatov, Maxim Gorki ş.a.

Din septembrie 1990, a fost vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 1997, a fost ales preşedinte al Asociaţiei social-culturale „Bucovina” din Chișinău. Din 2005 este preşedinte al filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2010 conduce Uniunea Scriitorilor din R. Moldova.

Ieri, Arcadie Suceveanu și-a sărbătorit ziua de naștere. Pentru harul său scriitoricesc, „pe lângă o necesară şi deloc exclusivă cultură poetică ce o stăpâneşte din plin”, după cum spunea Mircea A. Diaconu, TIMPUL îi dorește La Mulți Ani și multă încredere în forța cuvântului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *