Eveniment

Omul săptămânii: Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

Iar de 22 de ani este directorul singurei instituţii de învăţământ din Tiraspol cu predare în limba română, Liceul „Lucian Blaga”. A acceptat această funcţie în mai 1992, când la Tiraspol se trăgea cu arma. Deși este bulgar de naţionalitate, el a demonstrat o mare dragoste pentru tot ce-i românesc.

În tot acest răstimp reuşeşte să menţină singurul liceu românesc din Tiraspol, care nu recunosc dreptul băştinaşilor la limba română în grafie latină. Mai mult, pe parcursul anilor, școala condusă de el a fost atacată şi devastată. Elevii au găsit deseori mobilierul şi literatura distruse. Ion Iovcev a fost personal ţinta unor numeroase ameninţări, pentru a fi convins să renunţe la acest liceu.

Ion Iovcev a fost decorat, prin decret prezidențial, cu cea mai înaltă distincție de stat a RM – Ordinul Republicii.

În după-amiaza zilei de miercuri, 5 februarie, Ion Iovcev, împreună cu contabilul școlii şi un şofer, au fost reținuți de separatişti în timp ce veneau dinspre Căuşeni spre Tiraspol, sub motivul că ar fi făcut contrabandă. Separatiştii care l-au reţinut pe Ion Iovcev i-au confiscat tot ce avea asupra lui, în primul rând, salariile celor 23 de profesori din liceu, telefoanele şi actele. TIMPUL este alături de dvs. și vă susține în lupta cu regimul separatist de la Tiraspol!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *