Ultima oră

Omul săptămânii: Nicolae Dragoş

Nicolae Dragoş s-a născut la 26 octombrie 1932 în comuna Leipzig, Basarabia de Sud, plasa Tarutino, jud. Ismail, România (actualmente s. Serpnevo, reg. Odesa, Ucraina). Studii primare în satul natal (patru clase româneşti).

În tinereţe a visat să fie om de ştiinţă, însă nu a putut suporta minciunile politice şi ipocrizia regimului sovietic, aşa încât şi-a elaborat propria concepţie a luptei anticomuniste. În 1960 i-a venit ideea constituirii unui partid socialist pe o platformă nouă, pe care l-a intitulat Uniunea Democratică a Socialiştilor.

Atrage în această activitate circa 30 de prieteni şi cunoscuţi din Chişinău, Odesa, Kiev, Harkov. Ajutat de un coleg de grupă, confecţionează la Serpnevo o minitipografie la care imprimă peste 1300 de exemplare ale unei proclamaţii pe şase pagini, intitulată „Adevărul pentru popor”, în care demasca regimul comunist. O difuzează în principalele oraşe din URSS, din Carpaţi până la Ural.

Este arestat de KGB al RSS Moldoveneşti la 16 mai 1964 şi condamnat la şapte ani de corecţie prin muncă, în lagăr cu regim sever. Îşi ispăşeşte pedeapsa până la capăt.

Ameninţat cu a doua arestare, emigrează, în 1974, în Germania de Vest, unde se implică activ în mişcarea de disidenţă, fiind unul din fondatorii Uniunii Democratice. A fost reabilitat la 21 februarie 1989. Este autorul a trei monografii despre democraţie şi economia de piaţă.

Cu ocazia celebrării venerabilei vârste de 78 de ani, redacţia TIMPUL îi urează mulţi ani înainte şi împlinirea visului de a vedea R. Moldova liberă de comunism.

Timpul
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *