Actualitate

OPINIE / Cum poate fi învins Dodon?

Anul acesta vor fi alegeri prezidențiale în Republica Moldova. În acest moment, socialiștii pro-ruși au toată puterea. Au premierul, au președintele, speakerul Parlamentului și au o alianță în Parlament destul de stabilă.

După o coabitare de câteva luni între forțele pro europene și forțele pro ruse, după ce Guvernul Maia Sandu a fost demis, în urma unei mișcări politice pripite, echilibrul de putere s-a rupt.

Fenomenul care s-a produs după această mișcare a fost unul de așteptat. Acapararea puterii totale de către Dodon, scăderea în sondaje a forțelor europene, dar și ”răcirea” relațiilor în interiorul alianței dintre PAS și PPDA.

În acest moment, este aproape clar că doar două persoane se pot bate cu șanse pentru președinția Moldovei, Maia Sandu și Igor Dodon. Ultimul sondaj realizat de IMAS ne arată că președintele în funcție este favorit.

Sandu are probleme. Andrei Năstase s-a săturat să stea în siajul liderului PAS. Încearcă să forțeze o mișcare politică în urma căreia ambele partide, PAS și PPDA, să susțină un independent. O mișcare politică proastă. Nu există nici persoana cu anvergura necesară, cu notorietatea atât de mare ca să poată intra în luptă. Este deja târziu pentru a aduce un necunoscut, pentru a-l profila și a-l crește, astfel încât să aibă cel puțin șansele Maiei Sandu de a-l bate pe Dodon. Năstase care este un tip viclean, cu grave probleme de integritate, încearcă să își maximizeze poziția. El este un politician consumat și se vede în toate sondajele că a ajuns într-un punct din care nu mai poate urca și nici nu mai poate reprezenta o soluție pentru partidele pro europene. Probabil și liderul PPDA conștientizează acest lucru și caută mișcări politice, sforării, care să îi permită maximizarea poziției de negociere din interiorul alianței partidelor pro europene.

În acest context, va începe lupta pentru bătălia privind președinția Moldovei. Este extrem de greu ca Dodon să fie învins în această luptă. Am arătat succint care sunt punctele negative și vulnerabilitățile pe care le are opoziția pro europeană. Chiar dacă în acest moment Maia Sandu pleacă cu șansa a doua, chiar dacă nu are logistica, banii și rețelele lui Dodon, chiar dacă nu are un context favorabil, liderul PAS are un sprijin mare în afara Moldovei.

După ce Dodon a încălcat cu acordul Kremlinului, deal-ul făcut între Germania și Rusia, și a înlăturat Guvernul Sandu, există o supărare în Occident. Există și o poliță de plătit. Republica Moldova nu mai este într-un echilibru, așa cum se stabilise în momentul în care a fost înlăturat Plahotniuc.

Oricâte mesaje de prietenie ar da Dodon, oricâte bezele ar trimite liderul pro rus României, el nu este crezut și nu este luat în seamă. Dodon este necredibil în încercare lui de a se poziționa ca liderul de ”centru”, care vrea relații bune cu ”frații de peste Prut”. La fel de necredibil este și în celelalte cancelarii din UE.

De aici, din Occident, poate veni sprijinul necesar pentru Maia Sandu, sprijin care să îi asigure câștigarea președinției. Și când mă gândesc la sprijin, nu mă gândesc la cel convențional, consilieri aduși, poze cu lideri din vest, sprijin financiar. Aici vorbesc de devoalarea unor acțiuni făcute de Dodon de-a lungul timpului.

Dodon trebuie arătat așa cum a fost de-a lungul timpului. La început a fost ”sluga” lui Plahotniuc. Și-a făcut partidul pe banii acestuia. I s-a construit o rețea pentru că era necesar să fie anihilat partidul lui Voronin. A fost ajutat să candideze la Primăria Chișinău. Într-adevăr, în ultimul moment i s-a tras preșul de sub picioare și așa a putut ieși Chirtoacă primar.

După acest început, a venit momentul când Dodon a ajuns să coabiteze cu Plahotniuc. Afacerile socialiștilor erau ale socialiștilor, cele ale lui Plahotniuc erau ale lui. Au fost și momente tensionate, au fost și momente în care Dodon încerca să ”îl facă” pe fostul lider PDM, încercând să iasă din lesa acestuia. Nu i-a reușit până la momentul deal-ului făcut între Germania și Rusia.

Am văzut înregistrările cu Dodon spunând că ia bani de la ruși. Acestea n-au avut efectul scontat. Acum este momentul în care trebuie să apară toate aceste dovezi, în care să fie prezentat Dodon în toată splendoarea sa.

Moldovenilor trebuie să li se arate că Dodon n-a fost niciodată un adversar al lui Plahotniuc. Deși s-a dat drept mare luptător împotriva oligarhiei, este fix un oligarh, mai spălat e drept. Este tipul de personaj care n-are niciun scrupul de a băgă cuțitul în spatele victimei. Un ipocrit care încearcă să pozeze în ”tătucul” națiunii, dar căruia îi pasă doar de conturile proprii.

Imaginea reală a lui Dodon este alta. Trebuie prezentate acele dovezi, care există, ce pot avea un impact major. Desigur, multe din cele descrise mai sus sunt cunoscute la nivel de bârfă. Multe din aceste lucruri au trecut pe la urechile moldovenilor, doar că există acel raționament în mintea omului în care are nevoia de confirmare, de o dovadă palpabilă pentru a crede și a acționa în consecință.

Toate aceste lucruri pot fi devoalate înaintea campaniei viitoare. Dacă o parte din electoratul lui Dodon va fi demobilizat, dacă o parte dintre aceștia vor sta acasă în ziua votului, există o șansă ca președinția să fie câștigată de Sandu.

Demobilizarea electoratului lui Dodon este cheia succesului Maiei Sandu!

Ea nu are unde crește electoral. Și-a atins maximul. În schimb, Occidentul poate ajuta atunci când vine vorba de prezentarea adevărului, prezentarea unor imagini reale, ce pot avea ca efect, demobilizarea electoratului lui Dodon.

Sursa: http://www.hrituc.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *