Actualitate

Opozitia unita

PLDM, AMN si PL au anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa comune, ca isi vor coordona actiunile in perioada campaniei electorale pentru alegerile anticipate. In acest sens, partidele au format, prin semnarea unui acord de parteneriat, Consiliul politic pentru dialog si cooperare. Totodata, liderii partidelor de opozitie sustin ca, desi vor avea activitati comune in campanie, ei isi pastreaza statutul de concurenti electorali.

„In perspectiva alegerilor parlamentare anticipate si in vederea initierii unui dialog civilizat intre opozitie si putere, intre societatea civila, si pentru a da un semnal clar de solidarizare politica, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta „Moldova Noastra”, exprimandu-si angajamentul in fata Constitutiei R. Moldova si fata de regimul ei constitutional, au decis constituirea Consiliului politic pentru dialog si cooperare”, a anuntat Serafim Urecheanu, liderul AMN.

Potrivit lui Vlad Filat, presedintele PLDM, „actiunea este in stricta conformitate cu angajamentele asumate in fata alegatorilor si demonstreaza ca, fiind constienti de situatia care este la ora actuala in RM avem, pe de o parte, cunostinta, dar pe de alta parte, si maturitatea politica pentru a crea acest consiliu politic”. Filat a precizat ca acest consiliu va avea drept sarcini primordiale crearea unui front comun anticomunist, monitorizarea si desfasurarea unor alegeri libere si corecte, in conformitate cu normele democratice internationale, mobilizarea si determinarea electoratului democratic de a se implica activ in procesul electoral si instituirea unei guvernari reprezentative care ar contribui efectiv la consolidarea institutiilor democratice. La randul sau, Mihai Ghimpu, liderul PL, a afirmat ca aceste trei partide isi asuma viitoarea guvernare si sunt dispuse sa duca un dialog civilizat si democratic cu viitoarea opozitie parlamentara. „Dialogul intre opozitie si putere nu inseamna ca, dupa 29 iulie, vom ramane in opozitie”, a mai specificat Ghimpu.

Consiliul politic pentru dialog si cooperare este format din noua persoane( Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Serafim Urecheanu, Anatol Salaru, Boris Vieru, Alexandru Tanase, Iurie Leanca, Veaceslav Untila si Leonid Bujor), cate trei reprezentanti din partea partidelor politice semnatare. Noul consiliu se va intruni saptamanal, sau in functie de necesitate, si va fi prezidat, prin rotatie, de presedintii celor trei formatiuni politice. Functia de secretar executiv va fi exercitata de vicepresedintele AMN, Veaceslav Untila.

Svetlana Conev,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *