Actualitate

PANICĂ la Ceadâr-Lunga: în raion au fost înregistrate 16 cazuri de rujeolă

Din cei 16 copii, opt sunt din Beșghioz, cinci – din Cazaclia și trei – din Copceac. S-a constatat că virusul a fost contactat de către câțiva copii în orașul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior acești copii, împreună cu părinții, dar și alte familii cu copii, au intrat într-o tabără de tip familial din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni. În total, la tabără au mers 24 de adulți și 74 de copii, unde s-au aflat o săptămână.

Pe 7 august, Comisia pentru protecția sănătății publice a interzis temporar desfășurarea activităților în masă în rândul copiilor în satele Beșghioz, Copceac și Cazaclia, dar și frecventarea școlilor și a grădinițelor de către copiii care nu sunt vaccinați împotriva rujeolei.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică Comrat, ultimul focar de îmbolnăviri de rujeolă înregistrat în raionul Ceadâr-Lunga a fost în anul 1978. Atunci au fost mai multe cazuri de deces.

Rujeola este o infecție virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem pe mucoasele bucale sau labială și o erupție cutanată maculopapulară generalizată. Boala poate fi prevenită doar prin vaccinări. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani. Cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *