Actualitate

Paradoxul

Anul acesta R. Moldova și-a sărbătorit cei 26 de ani de la Declarația Independenței față de URSS. Despre această dată, 27 august 1991, s-a scris și s-a vorbit, s-a dezbătut și s-au declarat atâtea că ai putea scrie volume. Acum însă declarațiile președintelui acestui stat chinuit le întrec pe oricare dintre cele spuse până în prezent. Pentru noi, românii basarabeni, este un sacrilegiu până și faptul că el a depus flori la marii români: Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu, Grigore Vieru… Îți vine să râzi , dar și să plângi, când îl auzi și-l vezi: un adevărat Paradox (poreclă pentru președinte, adică nume propriu). Românii l-au declarat pe Ștefan cel Mare și Sfânt cel mai mare român, deoarece este înmormântat la Putna, nu la Sadova! Paradoxul (președintele) zice că va declara anul următor Anul Ștefan cel Mare și „cu sabia va străpunge orice dușman” și va lua puterea absolută. Cât curaj are omul!

Românii ne ajută cât pot de mult. Ne repară grădinițe, ne donează autobuze, ne dăruiesc cărți pentru bibliotecile publice și cele școlare. La rândul său, Paradoxul (președintele) declară că România se face prea „tare în zona asta” şi inclusiv din cauza acestor ajutoare s-ar putea începe un război civil. Câtă inepție!

Românii propun în fiecare an un număr mare de burse (licență, masterat, doctorat) pentru tinerii din R. Moldova. Cei care aleg să plece la învățătură în România nu regretă, deoarece au norocul să facă studii serioase, iar apoi găsesc mai ușor un loc de muncă. Fie acasă sau oriunde în lume. În același timp, Paradoxul (președintele) declară că va cerceta problema, pentru a îndrepta tinerii noștri să învețe în Rusia și Kazahstan, ca să se facă ruși și să-l susțină. Câtă stupiditate!

România, parte a UE și NATO, ne asigură securitatea economică, dar și cea militară. Și noi trebuie să înțelegem că nu vor încerca rușii să ne atace, când armatele NATO sunt la Prut. În schimb, Paradoxul (președintele) spune sus și tare, că NATO reprezintă pericol pentru statalitatea „noastră”, iar armata rusă din Transnistria ne apără, de Doamne ferește! Câtă absurditate!

Românii sunt frații noștri, vorbim aceeași limbă, avem aceeași istorie, aceiași strămoși. Când mergi la studii sau la muncă în România te simți acasă, căci suntem un tot întreg. Vrem sau nu, acesta-i adevărul. Numai Paradoxul (președintele) îi plânge pe cei cinci diplomați ruși expulzați. El deplânge cu lacrimi „de sânge” și soarta lui Rogozin, care nu-i va mai putea ține companie la vreo sărbătoare în PMAN. Cine-și mai amintește, aceasta s-a întâmplat în 2016, când însuși Paradoxul a zis la TV: „Mă doare lupta cu Rusia!”.

România asigură pacea și liniștea la hotarele UE, iar noi suntem exact acolo. Chiar dacă uneori ne este greu să așteptăm pe la vămile de la Prut, oricum încolo ne tragem: vrem lumină, vrem cultură, vrem civilizație și onoare. Da, unii se duc și spre Moscova, dar sunt cei rătăciți. Sunt cei leneși, cei rusificați deja, care n-au altă cale. Cu toate acestea, orice s-ar spune, prin Voința Divină, suntem români! În ciuda acestui fapt, Paradoxul (președintele) spune zi de zi că echipa sa elaborează o nouă strategie de apropiere cu Rusia, care ne va ajuta să rezolvăm conflictul de pe Nistru. Ce are rusul cu Nistrul? Știe doar Paradoxul! Rușii ne-au împușcat băieții și bărbații la Tighina, iar Paradoxul declara recent că, dacă pleacă rușii, se începe războiul. Despre ce război, fără ruși, domnule Paradox?

România oficială n-a declarat niciodată Unirea Basarabiei cu Țara, dar speranța aceasta trăiește în români oriunde s-ar afla ei. Deși România, fiind parte a UE, nu-și permite să facă anumite declarații, anul 2018 este foarte important în ISTORIA NOASTRĂ: 100 de ani de la MAREA UNIRE. Mișcarea unionistă are dreptul la viață și, dacă va lua amploare, Adevărul și Dreptatea vor triumfa. Totodată, Paradoxul (președintele) minte (de îngheață apele Prutului și ale Nistrului), că e de ajuns să se apropie malurile Nistrului și unioniștii strică totul. Când aud „Unire, frați români!”, Dodon, Putin, Rogozin etc. se supără, scutură din cap și zic: „Transnistria este veșnică!”

Un fel de concluzie. Paradoxul (președintele) ne sperie cu privirea de gheață și cu degetul ridicat în sus: „Nu vă jucați cu focul!”. Mai nou, de două ori într-o săptămână, a zis: „Malo ne pokajetsea!”. Nu știu cum am traduce cele spuse de el, dar e ceva de rău, e o amenințare. Oare el (paradoxul), nu știe că a amenința și a urî oamenii este păcat? Parcă merge pe la biserici și mănăstiri… Probabil greșește fără contenire împotriva oamenilor, socotind că Dumnezeu îl va ierta, deoarece aprinde lumânări în biserica lui Vladimir și Kiril… Nimeni nu știe și nici eu nu știu.

Alexandra Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *