Politică

PARLAMENT: Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în prima lectură

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de state a fost construit pe o creştere a Produsului Intern Brut, cu 4,0 la sută, un indice a preţurilor de consum de 3,5 la sută, salariu mediu lunar în mărime de 4225 lei şi un fond de remunerare a muncii de 29,9 miliarde de lei, în creştere cu 7,9 la sută în creştere cu 7,9 la sută faţă de anul precedent.

Contribuţia de asigurări sociale de stat a fost menţinută la nivel de 29 la sută, din care 22 la sută vor fi achitate de angajator, iar 6 la sută de angajat.

Pensiile se preconizează să fie indexate cu 7,05 %.
Opoziţia a criticat dur legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în special indexarea pensiei pentru unele categorii ale populaţiei.

(UPDATE 13.52) Femeile care au născut trei şi mai mulţi gemeni vor primi o indemnizaţie lunară pentru a angaja o dădacă. Autorii proiectului sunt un grup de deputaţi liberal-democraţi.

Aceştia propun ca mărimea indemnizaţiei să fie egală cu două salarii minime pe economie, adică aproximativ 2200 de lei. Indemnizaţia va fi oferită timp de un an şi jumătate de la naştere.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2010 au fost înregistrate două cazuri de naşteri multiple, iar în 2011 – cinci cazuri.

(UPDATE 12.42) Parlamentul a ratificat două Acorduri de grant în scopul facilitării procesului de integrare a copiilor cu nevoi speciale în școlile generale și consolidării funcției de audit public extern prin sporirea capacităților Curții de Conturi.
Valoarea totală a celor două granturi este de circa 3.8 mln. dolari SUA, titrează tribuna.md. Banii sunt oferiți de Guvernul Japoniei prin Fondul pentru Dezvoltarea Politicilor și a Resurselor Umane și Fondul Fiduciar Multi-Donator pentru Europa și Asia Centrală, prin intermediul Băncii Mondiale. Proiectele vor fi implementate pe parcursul anului 2014.

(UPDATE 11.50) Ziua de 25 decembrie, când este sărbătorit Crăciunul pe stil nou, a fost declarată zi de odihnă. Parlamentul a votat, astăzi, un proiect de lege în acest sens. Prin urmare, 25 decembrie a fost declarată sărbătoare oficială și a fost introdusă în lista zilelor de odihnă.

Unul dintre autorii proiectului, Valeriu Munteanu, a menționat că proiectul în cauză nu va diminua nicicum importanța sărbătorilor de 7 și 8 ianuarie, care rămân în continuare sărbători oficiale. „Odată cu introducerea modificărilor, cetățenii Republicii Moldova vor avea ocazia să participe concomitent cu națiunile europene la evenimentele de Crăciun”, se arată în nota informativă a proiectului.

(UPDATE 11.42) "Haideți să încetăm discuțiile. Ce se întâmplă în Parlament acum este o discriminare. Să punem punct discuțiilor și să supunem votului", a spus Ana Guțu.

(UPDATE 11.11)
Ca în fiecare an, în apropierea sărbătorilor de iarnă, deputații se ceartă pe marginea zilei în care trebuie sărbătorit Crăciunul, pe 25 decembrie sau 7 ianuarie. Liberalii cer să fie declarată ziua de 25 decembrie ziua în care este marcat Crăciunul pe stil nou, zi liberă. De cealaltă parte, opoziția susține că în acest fel catolicii vor cere zi liberă pentru a sărbători Paștele, iar musulmanii pentru a sărbători Ramadanul. Deputații au cerut să fie chemat și mitropolitul pentru a participa la discuții.

"Dacă 25 decembrie va fi zi liberă, cei care lucrează urmează să fie plătiți dublu. Să amânăm acest proiect de lege și să discutăm cu enoriașii", susțin comuniștii.

(UPDATE 10.54) Comuniștii au cerut să fie chemat în fața deputaților, ministrul Sănătății pentru a vorbi despre starea din sistemul de sănătate. Parlamentarii din opoziție și-au motivat dorința prin faptul că înainde de acordarea celor 5 miliarde de lei, deputații trebuie să știe cum urmează a fi folosiți acești bani.

(Știre inițială) Deputații se întrunesc, astăzi, 19 decembrie, în sedință. Prin urmare, la ora 10.00 aleșii poporului sunt așteptați la Palatul Republicii.

Pe ordinea de zi a ședinței, sunt incluse 21 proiecte de lege. Parlamentarii se vor pronunța cu privire la Proiectul hotărîrii pentru aprobarea bugetului Comisiei Electorale Centrale pe anul 2014, Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2014.

Deputații vor analiza și Proiectul hotărârii pentru aprobarea bugetului Comisiei Electorale Centrale pe anul 2014 și Proiectul hotărârii pentru aprobarea bugetului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică pe anul 2014.

sursa: timpul.md (TTM)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *