Timpul.md

Politică 9 Septembrie 2010 | 11:38

Pasat vrea introducerea RM într-o uniune vamală Belarus-Kazahstan-Rusia

Liderul Partidului Umanist din Moldova, fostul ministru al Apărării şi ex-directoru SIS, Valeriu Pasat, a declarat astăzi că formaţiunea pe care o conduce optează pentru schimbarea vectorului politic şi eonomic al R. Moldova, ca fiind "singura cale corectă şi viabilă pentru ţara noastră". Astfel, Pasat ar dori să fie creată o uniune vamală cu foste ţări din spaţiul estic (sovietic), dar cu folosirea experienţei şi principiilor Uniunii Europene.

Pasat a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, transmisă de Privesc.Eu, că necesitatea demarării procesului de integrare a RM în spaţiul estic trebuie să decurgă în două etape. Prima este integrarea economică. "Suntem pentru aderarea RM la uniunea vamală Belarus-Kazahstan-Rusia, sincronizându-ne cu vecinii noştri Ucraina", explică Pasat. Cea de-a doua etapă, potrivit lui, constituie integrarea politică: "Vom promova ideea creării unei uniuni politice a statelor din CSI, folosind principiile şi experienţa Uniunii Europene".

Pasat a mai spus că acest lucru "ne va permite atingerea unui nivel calitativ al ţării, soluţionarea diferendului transnistrean, restabilirea pieţii de desfacere şi relansarea economiei şi, nu în ultimul rând, Moldova va rămâne în spaţiul spiritual creştin-ortodox, stabilit de veacuri".

Întrebat dacă din această acţiune face parte şi introducerea limbii ruse ca fiind a doua limbă de stat, Pasat nu a negat acest lucru, spunând că "dacă dorim rezolvarea problemei transnistrene, atunci va trebui să acceptăm acest lucru". Totodată, el a negat că prin această reorientare a vectorului politic şi economic s-ar dori transformarea din nou a RM într-o gubernie a Federaţiei Ruse sau reînvierea URSS.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus