Editorial

PayPal, România şi Voronin

Ca şi România, Republica Moldova are o dublă faimă: pe de o parte produce programatori şi constructori de site-uri web extrem de bine apreciaţi, pe de alta criminalitatea informatică şi pirateria bunurilor digitale este la un nivel cel puţin tot atât de înalt. Această criminalitate a oprit până acum operatorul de tranzacţii financiare informatice PayPal să se extindă în Republica Moldova – însă acest lucru s-a schimbat cu doar câteva zile în urmă. Asta înseamnă că gigantul global a primit asigurări că infractorii informatici din Republica Moldova vor fi urmăriţi şi pedepsiţi – şi mai mult, are încredere în aceste asigurări. Infracţiuni informatice există în toată lumea, problema este dacă sunt pedepsite sau nu. De exemplu, Rusia este considerată un fel de rai al haiducilor internetului, care fură de la bogaţii occidentali şi dau săracilor din fosta URSS. Multe afaceri online cinstite de la Chişinău nu s-au putut dezvolta, deoarece PayPal nu avea încredere în autorităţile Republicii Moldova – aceeaşi situaţie a fost prezentă şi în România.

La Bucureşti săptămâna aceasta şi-a încheiat lucrările Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României. Un eveniment politic trecut cu vederea, deşi s-a semnat un nou document care cuprinde angajamentele reciproce dintre cele două corpuri legislative. România susţine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, nu doar încheierea unui acord de asociere – deşi obiectivul poate părea foarte îndepărtat este bine să se spună lucrurilor pe nume din timp. Apoi vin proiectele comune, multe dintre ele aflate în desfăşurare: gazoductul Iaşi-Ungheni, racordarea reţelelor de electricitate, colaborare în domeniul educaţiei şi cel mediatic etc. Ca şi în cazul PayPal toate aceste angajamente ar trebui să nu rămână doar simple promisiuni. O firmă ca PayPal îşi poate permite să îşi retragă activitatea imediat ce ajunge la concluzia că promisiunile asumate nu au fost onorate – până la urmă este vorba de o afacere. Uniunea Europeană nu acţionează precum o corporaţie globală, însă în cazul nerespectării angajamentelor asumate tot Republica Moldova are mai mult de pierdut – Uniunea Sovietică nu mai există de mult, iar noul imperiu clădit de Moscova chiar nu este doar lapte şi miere.

Nu în ultimul rând Vladimir Voronin a marcat decisiv în săptămânile recente. S-a reafirmat cu forţă drept adevăratul lider al comuniştilor într-o perioadă în care toată lumea se întreabă cine îi va fi moştenitor. Voronin a bătut cu pumnul în masă şi a refuzat în public presiunile pentru declanşarea unor manifestări de masă împotriva acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Mişcările tectonice din rândurile comuniştilor au scos la iveală existenţa unei falii adânci între o grupare extremistă şi aşa-numiţii naţional-comunişti. Până la urmă se pare că Voronin nu are de gând să blocheze apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Cu siguranţă va avea de spus câte ceva, dacă va avea la îndemână pârghiile necesare va încerca să modifice înţelegerile – însă de principiu nu se va opune, nu va pune piciorul în prag să întoarcă Chişinăul cu faţa spre Moscova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *