Actualitate

Pe directoarea Centrului „Artico” o paşte demisia

În viitorul foarte apropiat – astăzi sau mâine -, grupul de lucru care analizează situaţia de la CRCT, inclusiv acuzaţiile aduse la adresa conducerii Centrului, urmează să ia o decizie. Amintim că grupul a fost creat în cadrul Ministerului Educaţiei (ME) încă pe timpul ex-ministrului Leonid Bujor. Sursele noastre din cadrul ME ne-au asigurat că Aurelia Hâncu va fi demisă. Ministerul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat acest lucru.

Viceministra Educaţiei Tatiana Potâng susţine că, acum două săptămâni, au avut discuţii cu directoarea Centrului, căreia i-a solicitat „nişte explicaţii”. Aflăm, de asemenea, că ministerul analizează inclusiv legalitatea aflării sale în concediu, pentru că, aşa cum afirmă viceministra, „nu totul este tocmai limpede”. Am rugat-o pe Tatiana Potâng să ne spună ce răspunsuri are Aurelia Hâncu la întrebările ministerului, având în vedere că directoarea nu răspunde la telefoanele TIMPULUI de vreme îndelungată. Am fost surprinşi să aflăm: „Înainte de ultima întrevedere, ea, pur şi simplu, a dispărut. Nici nouă nu ne răspundea la telefon”. Totuşi, Tatiana Potâng a dat de înţeles că, foarte curând, directoarea „Artico” va fi sancţionată dur, având în vedere că ea a fost deja mustrată pentru o ilegalitate. „ME a modificat anumite prevederi la o dispoziţie anterioară, referitoare la plecarea copiilor peste hotare. Aurelia Hâncu a intervenit în aceste documente şi, pentru aceasta, a fost sancţionată la începutul lunii decembrie 2011”.

Conducerea CRCT a intrat în vizorul societăţii, precum şi a instituţiilor de drept, încă în 2009, când TIMPUL a publicat materialul „Revoltă printre suflete moarte”. Constatam atunci că în lista angajaţilor Centrului figurau trei persoane care nu s-au prezentat niciodată la serviciu, în timp ce salariile pentru acestea erau alocate. Recent, Centrul Anticorupţie a anunţat că a reluat dosarul penal, clasat în iulie 2010, în privinţa acestui caz – spălarea banilor publici.

Stanislav Skriţki, fost vicedirector al CRCT:

„Când TIMPUL a publicat materialul despre „sufletele moarte”, în instituţie s-a instalat o atmosferă tensionată. Directoarea a încercat imediat să mă acuze: chipurile, acest articol ar fi apărut în urma comunicărilor mele cu presa. I-am răspuns că nu eu trebuie să mă justific, ci ea să ne explice ceea ce se menţionează în ziar. Mai mult, directoarea ne spunea de fiecare dată că are susţinerea Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupţie şi a cercurilor politice. Dar mai este un detaliu: deşi Aurelia Hâncu este membră PCRM, când s-a schimbat puterea, a început să cocheteze cu Partidul Democrat. În realitate, însă, ea îşi apără propriile interese”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *