Actualitate

Pentru pace, pentru pace, multumim frumos!

Grigore Vieru a iubit foarte mult copiii. A scris pentru ei sute de poezii, le-a compus cantece. Pe parcursul a cateva decenii, prin creatia sa, le-a altoit micutilor cel mai inaltator sentiment – dragostea de Limba, de Neam si ?ara. Am discutat despre Grigore Vieru cu elevii de la Gimnaziul nr. 53 si cu micutii de la gradinita „Ingerasul”, din capitala, unde poetul era un oaspete frecvent. Acesti copii au avut norocul sa-l cunoasca pe Vieru nu doar din carti, ci au discutat cu el, i-au strans mana, l-au pipait, ca sa se convinga ca e un om real, nu un supraom, precum credeau multi dintre ei.

Mihaela Grigorita, eleva in clasa a V-a

De un an de zile, toata lumea vorbeste numai de Grigore Vieru. Mie, gandindu-ma la marele poet, mi-a venit ideea sa fac cu el un interviu imaginar, intuind ce mi-ar fi raspuns, daca ar fi fost in viata.
– Maestre, ce este poezia?
– Poezia este un chin pentru cei lipsiti de har si o suferinta pentru cei chemati pentru poezie.
– Scriitorii traiesc pentru a-si povesti viata?
– Nu eu imi povestesc viata, ci ea ma povesteste pe mine.
– Cum e sa traiesti, fiind un simbol?
– Nu stiu daca sunt sau nu un simbol, stiu ca am trait intotdeauna in afara lui – acolo unde e furtuna, viscol…

Cristina Bobutac, eleva in clasa a V-a

Grigore Vieru iubea copiii. Cand eram mica, a fost la noi la gradinita. Desi il cunosteam din „Albinuta”, am fost nespus de bucuroasa sa-l vad de aproape. Era un om ca si noi, doar ca a fost inzestrat cu har de la Dumnezeu. Atunci, mi-a daruit si o carte cu autograf pe care o pastrez ca pe o icoana. Imi pare rau ca astazi nu mai vine pe la noi…

 

Ninelly Popovici, eleva in clasa a V-a

 

Si noi, tot mai des, vrem sa ne amintim sau sa descoperim ceva nou de Grigore Vieru – o poezie scrisa de el sau o istorioara din viata lui, auzita la lectiile de literatura romana. Nu inteleg cum putea Dumnezeu sa ia un om ca dansul dintre noi…
 

Iulian Antoci, 6 ani

 

Grigore Vieru iubea natura si toate vietatile din padure, dar si pe noi. El a scris o multime de poezii, ca sa avem de citit toata viata. Parintii mi-au adunat acasa multe carti de-ale lui. O sa le invat pe toate.
 

Andreea Iaconi, 6 ani

 

Grigore Vieru este un poet foarte mare pentru ca a scris „Albinuta”. Credeam ca e un supraom, dar, cand l-am vazut, m-am convins ca e un om real si are un suflet bun. Am inteles ca ii plac mult copiii.
 

Dalia Chalin, 6 ani

 

Eu stiu ca Grigore Vieru este un poet care a scris poezii despre mama, despre melc, despre mere… Am invatat sa citesc si, cand voi merge la scoala, voi recita poezii scrise de el. Sunt frumoase.

 

Iustina Ivanov, 6 ani

 

Eu despre Grigore Vieru stiu mai mult decat despre buneii mei. Cel mai tare imi place poezia lui „Ma rog de tine”. L-am vazut pe Grigore Vieru in scoala surorii mele. A fost in ospetie la ei. Era imbracat frumos, avea un suflet bun si zambea la toti, de parca era de-o seama cu noi…
 

Alexandru Basarab, elev in clasa a V-a

 

La o intalnire cu Grigore Vieru, l-am intrebat ce inseamna copiii pentru el. Mi-a raspuns: „Copiii sunt viata mea”. Stiu ca si mama sa a fost foarte importanta pentru el, i-a dedicat multe poezii. Nici nu-mi vine a crede ca nu mai este printre noi. Tot mai multa lume spune ca opera lui nu va muri niciodata. Si eu cred tot asa.

 

Cristi Bobeica, 6 ani

 

Grigore Vieru este un scriitor care a compus multe poezii pentru noi. El a scris despre iarba si despre mama. Il cunosc pe Vieru din portretul din sala de muzica. Pare bun la suflet si e frumos. E frumos pentru ca a scris poezii. Nu poti fi urat, daca esti poet.
 

Aylen Barca, 6 ani

 

Grigore Vieru este un poet care a decedat. Intr-o zi, cand aveam 5 ani, l-am intalnit la gradinita. Era un pic mai batran decat in fotografii, si m-am imprietenit cu el. I-am zis ca ma numesc Aylen si el m-a intrebat daca vreau sa fim prieteni. Am acceptat bucuroasa.

 

Comoara care ne-a ramas

De mici am tinut in mana „Albinuta”, abecedarul care a impartit copiilor primele cuvinte in dulcea limba romana. Cartea a fost ca o noua etapa pentru cultura noastra. A facut ca cei mici, cand vor creste mari, sa spuna frumos si cu dragoste: „Te iubesc, MAMa”.
El a inflorit cuvintele in versuri. A scris despre mama stand intr-o lacrima, a descris patria cu o dragoste nemarginita si a tamaduit graiul caruia i-au fost furate vesmintele stramosesti.
Grigore Vieru simbolizeaza vocea, sufletul poporului, strigatul strabunilor. Creatia sa a prins radacina in sufletele noastre. Din pacate, astazi el nu mai este printre noi, dar se plimba prin gandurile noastre. Asemenea oameni nu ne parasesc. Ma voi mandri mereu ca am trait in acelasi timp si ca ne-a fost invatator la lectia Spiritualitate.
Cineva, totusi, a avut norocul sa-l aiba de prieten. Printre ei e si bunelul meu, Alexei Marulea, care imi povesteste des despre Vieru, iar eu ma minunez, de parca as descoperi niste comori.
Oare vom fi noi in stare sa purtam in palmele destinului Comoara Grigore Vieru? Pentru aceasta, va trebui sa ne iubim istoria, patria si limba asa cum ne-a indemnat Poetul.

Anastasia Croitoru,
eleva la Liceul „Gh. Asachi” din Chisinau

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *