Actualitate

Pentru prima dată în istorie, Curtea Constituţională a Germaniei desfiinţează o decizie a Curţii de Justiţie a UE

 Cazul provine dintr-o acțiune împotriva instituțiilor germane, în contextul programului BCE din sectorul public de achiziție (PSPP), un program de cumpărare de active lansat în 2015 și încă în vigoare.

Curtea Constituțională Federală Germană a trimis cazul la Curtea de Justiție, punând la îndoială validitatea deciziilor BCE. Curtea Constituțională Federală Germană a avut îndoieli cu privire la compatibilitatea deciziilor PSPP cu interdicția tratatului privind finanțarea monetară și principiul competențelor conferite.

În ciuda hotărârii Curții de Justiție, care confirmă legalitatea deciziilor BCE, Curtea Constituțională Federală Germană a declarat astăzi hotărârea Curții de Justiție ca fiind arbitrară din cauza lipsei de motivare în evaluarea proporționalității sale și a nivelului deficitar de argumentare. Drept urmare, Curtea Constituțională din Germania a revizuit validitatea deciziilor BCE și a ajuns la concluzia că deciziile menționate nu au niciun motiv adecvat și trebuie modificate pentru a justifica programul.

Hotărârea nu este imediată, iar Curtea Constituțională Federală Germană a acordat guvernului german și Bundesbank trei luni pentru a începe negocierile care trebuie să aibă loc în adoptarea unei noi decizii a BCE.

BCE a declarant că „ia notă de hotărârea CC”. Chiar și după ce Curtea Constituțională Federală s-a pronunțat cu privire la achizițiile de obligațiuni, Banca Centrală Europeană va continua să facă tot ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea prețurilor. Pentru a face acest lucru, rata inflației trebuie să crească până la nivelul de sub două procente.

     
Tănase & Partenerii

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *