Integrare Europeană

Pentru studentii cu dizabilitati de vedere, Programul Tempus Fara Bariere

Anul de studii 2008-2009 a adus tinerilor cu dizabilitati de vedere posibilitatea de a-si efectua studiile la un nivel mai inalt si de a accesa mai usor informatia necesara. Deja de noua luni, in incinta Universitatii de Stat din Moldova activeaza Centrul de Suport „Fara Bariere”, pentru studenti cu dizabilitati de vedere.

Centrul a fost deschis in septembrie 2008 in cadrul proiectului „Accesul la Universitate pentru Persoane cu Dizabilitati de Vedere” al programului Tempus, finantat de Uniunea Europeana. Scopul principal al Centrului „Fara Bariere” este sa ofere conditiile necesare pentru studentii cu deficiente de vedere. Astfel, centrul vine sa asigure egalitatea in dreptul la studii, atat pentru persoanele vazatoare cat si pentru cele cu dizabilitati de vedere. Studentii au acces in sala de calculatoare, dotata cu tehnologii informationale speciale si soft-uri care fac posibila studierea cartilor si a internetului. Studentii slab vazatori pot citi carti, datorita faptului ca imaginea este marita la maxim, in timp ce nevazatorii folosesc programe speciale pentru a converti texte in format sonor. Cu ajutorul aparatelor din Centru, documentele electronice pot fi, de asemenea, transformate in text cu alfabet Braille. Mai mult, tinerii sunt instruiti sa foloseasca tehnica Centrului, astfel fiind asigurati cu materialul de studiu intr-o forma accesibila lor. Personalul didactic, la randul sau, beneficiaza de servicii de consultanta si asistenta in adaptarea probelor de examinare; de consiliere si ghidare a studentilor cu dizabilitati, care dupa licee si scoli doresc sa-si continue studiile la o institutie de invatamant superior.

Procesul educational este bazat pe utilizarea tehnologiilor informationale de care, pana in septembrie 2008, studentii cu dizabilitati de vedere din RM au fost lipsiti. „Mai inainte imi citeau parintii sau prietenii si la fel faceau toti studentii nevazatori sau slab vazatori”, spune Livia Panzari, studenta la anul I de la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii. „Procesul de citire ma oboseste foarte mult”, marturiseste Veaceslav Caraman de la Facultatea de Matematica si Informatica. „La Centru pot scana carti pentru a le mari la ecran, pot dactilografia si transforma documentele in formate sonore, pentru a le asculta ulterior”, explica el.

De serviciile centrului beneficiaza nu doar studentii din cadrul Universitatii de Stat din Moldova, dar si cei din alte universitati. „Circa 50 de tineri cu dizabilitati de vedere vin aici dupa ore pentru a studia, folosind tehnica si programele speciale”, ne-a povestit Ghenadie Marin, colaborator al Centrului de Suport “Fara Bariere”. „Mai mult decat atat, discutam cu profesorii, pentru a-i convinge sa ofere acestor studenti mai mult timp pentru pregatirea de examene, sau chiar sa li se permita sa fie examinati in cadrul centrului”, a mai adaugat el. In acest mod, Centrul creeaza conditii adecvate pentru ca tinerii slab vazatori si nevazatori sa aiba acces la studii superioare si o reusita mai buna. Fiind unul din obiectivele strategice de cooperare europeana in educatie si instruire, accesul la studiile superioare contribuie esential la integrarea acestor tineri in societate si ii ajuta sa raspunda cerintelor acesteia.

Fiind parte a programului Tempus in Moldova, Centrul a urmat modelele si standardele centrelor similare de la Universitatile Karlsruhe, Germania, si Comenius, Slovacia. Bugetul proiectului a constituit € 142.100, dintre care 33.293,15 au fost alocate pentru echipament. Proiectul „Accesul la Universitate pentru Persoane cu Dizabilitati de Vedere”, lansat in septembrie 2007, a fost prelungit inca pentru un an, timp in care studentii beneficiari vor merge in statele membre ale UE pentru a vizita centrele asemanatoare, vor frecventa traininguri specializate, dupa care vor transfera experienta obtinuta colegilor din Moldova.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *