Editorial

Pericolul pe nume Trump

În viziunea sa, asta înseamnă că SUA trebuie să-și reducă la minimum participarea în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și să se concentreze pe rezolvarea unor probleme interne precum stăvilirea fluxului de migranți ilegali, abrogarea legislației de reglementare a sănătății publice cunoscute ca „Obamacare”, reforma sistemului de taxare, crearea de locuri de muncă. Donald Trump își propune construirea unui zid pe toată întinderea de mii de kilometri a frontierei dintre SUA și Mexic, pentru a-i opri pe locuitorii Americii Latine din a emigra la nord de Rio Grande. Costul acestui proiect a fost comunicat verbal de Trump de câteva ori, suma ridicându-se de la „4 miliarde” la „12 miliarde” de dolari, „creșterea” sau marja de eroare fiind egală cu produsul intern brut al unui stat est-european pe nume „Republica Moldova”, după cum anunță în mod ironic John Oliver în emisiunea „Last Week Tonight” de la postul de televiziune HBO.

Pentru a deveni candidatul Partidului Republican la postul de președinte al SUA, Donald Trump trebuie să câștige alegerile din cadrul partidului în majoritatea statelor americane. Momentan, în cursa republicană pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie, Donald Trump mai are un singur contracandidat care îi poate opri drumul victorios către nominalizare la convenția națională republicană, Ted Cruz. Trump a câștigat deja susținerea delegaților din 21 de state americane, iar Cruz doar din 9 state. Restul de patru state au fost câștigate de candidații Marco Rubio și John Kasich, primul retrăgându-se deja din cursă. Mai rămân 16 state în care trebuie să aibă loc adunări electorale sau alegeri primare până pe 18-21 iulie 2016.

De ce contează pentru noi dacă Donald Trump va ajunge candidat al Partidului Republican și, dacă va câștiga alegerile din noiembrie, președinte al SUA?

Dincolo de luxul exorbitant pe care și-l etalează, ori de câte ori are ocazia, și de atitudinea lui arogantă și plină de sine față de oricine, trăsături care-l fac să semene într-un mod destul de ciudat cu indivizi mai cunoscuți nouă, precum Gigi Becali, Donald Trump are o anumită viziune de politică externă care, dacă ar fi aplicată, ar scoate practic Statele Unite din NATO în maniera care contează pentru noi, reducându-i la minim din implicarea în chestiunile de politică europeană. Practic, Donald Trump își propune să arunce SUA într-un izolaționism de început de secol XX. De exemplu, chestiunea asistării Ucrainei în fața agresiunii ruse ar trebui lăsată exclusiv în grija europenilor, în primul rând al Germaniei, spune Trump. El consideră că se poate înțelege cu Putin, iar stilul în care vrea să facă asta e cel al unui om de afaceri, deprins să încheie contracte reciproc avantajoase cu partenerii. Deși la prima vedere pare pragmatică, această abordare este una profund naivă, deoarece pe Putin nu-l mișcă în lupta lui interesele economice, ci dorința de a impune un alt model de civilizație asupra spațiilor geografice pe care le domină. Lupta aici se dă nu pe interese economice, ci pe moduri de viață antagonice. Este o luptă în care SUA nu poate decât pierde dacă încearcă să-i atragă bunăvoința lui Putin în a face „business”. SUA nu poate câștiga în această luptă decât apărându-și în continuare aliații.

A „lăsa” Ucraina și alte state est-europene amenințate de Federația Rusă „în grija” Germaniei echivalează cu a abandona această regiune, cea a Europei de Est, în ghearele ursului. Asta înseamnă că SUA vor renunța la a mai proteja pe mapamond valorile libertății și democrației pe care le clamează ca fiind intrinseci modului de viață american.

Ceea ce, dacă se va întâmpla, va fi și începutul sfârșitului pentru America așa cum o cunoaștem.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *