Timpul.md

Istorie 10 Iulie 2014 | 07:05

Personalitatea zilei. Zenaida Pally

S-a născut pe 10 iunie 1919 la Soroca. 

În 1946, Pally a absolvit Conservatorul din București și a devenit solista Teatrului de Operă și Balet din capitala României.  

Talent remarcabil, Zenaida Pally a cucerit publicul cu rolurile Amneris din „Aida”, Eboli din „Don Carlo”, Azucena din „Il Trovatore”, Ulrica din „Un Ballo in maschera” (Giuseppe Verdi), rolul titular din „Carmen” (Georges Bizet), Charlotte din „Werther” (Jules Massenet). Zenaida Pally a interpretat rolul Sfinxului din „Oedip” de George Enescu, la premiera românească a operei (1958). Pe lângă un repertoriu bogat de operă, artista a avut și un important repertoriu vocal-simfonic: „Stabat Mater” de Giovanni Battista Pergolesi, „Simfonia a IXa” de Ludwig van Beethoven, „Requiem” de Giuseppe Verdi, lied-uri de la compozitorii preclasici pâna la cei contemporani.

Admirată în România, Zenaida Pally a fost extrem de apreciată și in străinătate, obținând mari succese în Franța, Germania, Belgia, Danemarca, Ungaria, Iugoslavia, Polonia, Bulgaria etc. Vocea sa se păstrează datorită imprimarilor pentru Radiodifuziunea română și datorita înregistrărilor realizate pentru case de discuri din Bucuresti, Paris, Berlin, Moscova, Praga, Varșovia.

 
 
Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus