Timpul.md

Ultima oră 5 August 2011 | 13:59

Peste 2 mii de locuri de studii au rămas vacante după prima etapă de admitere

Peste 2 mii de locuri de studii cu finanţare de la buget şi prin contract au rămas vacante în universităţile de stat şi cele private din ţară, după încheierea primei etape de admitere din anul curent. Instituţiile care nu şi-au îndeplinit planul de înmatriculare a studenţilor vor anunţa, mîine, un concurs repetat de admitere, ce va dura pînă la 11 august, transmite MOLDPRES.

Nadejda Velişco, şef de direcţie la Ministerul Educaţiei, a menţionat, astăzi, la o conferinţă de presă, că din cele 550 de locuri de studii cu finanţare de la buget nesolicitate, majoritatea locurilor sînt la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea Pedagogică de Stat "I. Creangă", Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea Agrară din Moldova, Universitatea de Stat "A. Russo" din Bălţi ş.a. Printre specialităţile nesolicitate se numără ştiinţe umaniste, ştiinţe sociale şi cele exacte. Dintre cele 550 de locuri, peste 150 sînt prevăzute pentru alolingvi şi 147 - pentru absolvenţii raioanelor din estul ţării.

Totodată, locuri libere pentru studii cu taxă au rămas la toate instituţiile de învăţămînt superior private şi la cele de stat, aproape la toate specialităţile, cu excepţia a 5 universităţi unde planul de înmatriculare a studenţilor a fost îndeplinit atît pentru admitere la studii la buget, cît şi la cele prin contract. Acestea sînt Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Medicină şi Farmacie "N. Testemiţanu", Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova, Academia Militară a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun"  şi Academia de Poliţie "Ştefan cel Mare".

În general, la prima etapă de admitere în universităţi, cele mai solicitate specialităţi au fost: tehnologia şi managementul alimentaţiei publice, cu 18 cereri depuse pentru un loc la buget, dreptul - 16, arhitectura şi designul interior şi relaţii internaţionale - cîte 13, tehnologiile informaţionale şi stomatologia - cîte 12,  specialităţile economice - 10 şi jurnalismul - 9.

În total, universităţile de stat şi private au oferit, în anul curent, 22 de mii 895 de locuri, dintre care 6868 de locuri cu finanţare bugetară şi 16270 de locuri - cu achitarea taxei de studii. La prima etapă de admitere în universităţi au fost depuse 22 de mii 811 de cereri.

Astăzi, în toate universităţile urmează să fie afişate rezultatele înmatriculării la studii de licenţă şi la studii de masterat, notează MOLDPRES.


Timpul.md


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus