Actualitate

Petru Bogatu: La primăvară Putin va purta un război pentru refacerea URSS

Afirmația din titlu nu-mi aparține. Această predicție cutremurătoare a fost făcută vinerea trecută de un reputat istoric rus.

2020, un an tragic?

La 17 ianuarie 2020, profesorul Valeri Solovei, într-un interviu pentru Radio Echo Moscvî, a declarat că 2019 a fost ultimul an pașnic în spațiul post-sovietic. Potrivit lui, 2020 va deschide o perioadă tragică pentru Federația Rusă și republicile desprinse de fosta URSS care, în opinia lui Putin, intră în sfera de influență a Moscovei.

În februarie sau martie președintele rus ar fi tentat să înceapă o operațiune hibrid pentru refacerea fostei Uniuni Sovietice. Istoricul și politologul Valeri Solovei consideră că este destul de mare probabilitatea unei agresiuni armate în cazul în care anexarea de teritorii după modelul Crimeii (cu omuleți verzi și politicoși) nu va avea sorți de izbândă.

Țintele vizate de Moscova sunt în primul rând Bielorusia și Ucraina. Nu este exclus și un atac împotriva Țărilor Baltice.

Savantul rus susține că schimbările anunțate de Putin săptămâna trecută și demisia guvernului Medvedev sunt strâns legate de pregătirea apropiatului blitzkrieg. Potrivit lui, elaborarea noilor amendamente constituționale a început încă în 2017.

Scopul urmărit nu este transferul de putere de la Putin la succesorul său, după cum s-au iluzionat mulți observatori politici, ci crearea unui cadru juridic pentru o viitoare UNIUNE RUSĂ care trebuie să apară în urma războiului hibrid de anexare a Bielorusiei și altor teritorii din fosta URSS.

A prezis desemnarea lui Vaino și Volodin

Nu vă îndemn să-l credeți pe cuvânt pe profesorul de la Moscova. Păstrați-vă calmul și spiritul critic.

Unde mai pui că previziunile sale apocaliptice sunt foarte greu de crezut, sincer vorbind. Ele par neverosimile și amintesc de speculațiile presei în jurul pretinsului calendar Maya legate de sfârșitul lumii.

De ce stărui totuși asupra prognozelor sale? Pentru că Valeri Solovei nu se pretinde profet. Și nu-i un ghicitor în cafea.

E un om de știință serios și cunoscut în Rusia. A fost profesor la MGIMO, principala instituție de la Moscova care pregătește diplomați pentru MID, de unde s-a văzut silit să se concedieze, de altfel, în 2018, din cauza atitudinii sale critice față de politica oficială a Kremlinului.

Ca să nu mai spun că are un formidabil dar al predicției politice. În 2016, de exemplu, a prezis desemnarea lui Anton Vaino în funcția de șef al administrației prezidențiale a Rusiei și alegerea lui Veaceslav Volodin președinte al Dumei de Stat.

Asta nu înseamnă, desigur, că nu poate greși. Chiar el speră să intervină ceva care să dea peste cap și planurile lui Putin, și pronosticurile sale.

Te poți aștepta la orice

Pe de altă parte însă, anexarea Crimeii și invazia mascată a Rusiei în Donbass ne-a învățat că de la Putin te poți aștepta la orice. Nimeni acum șase-șapte ani nu și-a putut imagina, bunăoară, că Rusia va dezlănțui un sângeros război de durată împotriva Ucrainei. Dar asta s-a întâmplat.

În această situație, trebuie să fim atenți la avertismentele unor experți care urmăresc evoluțiile politice din fosta metropolă. Vorba ceea, paza bună trece primejdia rea.

Profesorul Solovei spune că, la o lectură atentă a schimbărilor inițiate de Putin, se poate întrezări scenariul revanșard al clanului kaghebist de la putere. Introducerea în constituție a prevederii că legislația națională are prioritate în fața dreptului internațional trebuie să împiedice tragerea la răspundere penală a decidenților ruși pentru crime de război.

Misteriosul Consiliu de Stat ar urma să fie, probabil, un organ al puterii de stat în viitoarea Uniune Rusă. Din acesta vor face parte, pesemne, președinții țărilor constituante ale noului mega-stat al lumii ruse.

După episodul 2014 pentru Putin nu-i nicio problemă să recurgă iarăși la forță. Mai cu seamă că acum șase ani a eșuat tentativa sa de a crea în estul Ucrainei un stat marionetă numit Novorusia care s-ar întinde de la Harkov până-n sudul Basarabiei.

Dacă reușește în 2020 ceea nu a putut obține acum șase ani, întreg estul Ucrainei (Donețk, Lugansk, Harkov, Herson, Nicolaev și Odessa) ar putea fi anexat la pachet cu Bielorusia, formând Uniunea Rusă, condusă de un Consiliu de Stat în frunte cu Putin. Astfel s-ar rezolva problema anului 2024 când expiră mandatul actualului președinte al Rusiei.

Republica Moldova nu-i la adăpost

În cazul în care liderul de la Kremlin se încumetă să atace iarăși Ucraina, va fi afectată și Republica Moldova. Formarea Novorusiei impune o invazie rusă în zona Odessei pentru a crea un coridor de la Marea Neagră până la gurile Dunării și Transnistria.

Lucrurile se complică în condițiile în care la Chișinău puterea politică este deținută de partida filo-rusă. Altfel spus, rușii vor avea de partea lor nu doar coloana a cincea, ci și guvernarea moldovenească. Și nici opoziția care a ignorat amenințarea geopolitică, pactizând cu un partid pro-rus, nu insuflă mare încredere.

Ca și balticii, ne putem baza doar pe sprijinul extern. SUA are interese la Marea Neagră, iar România în Basarabia. În aceste condiții, riposta lor este previzibilă.

Oricum, pe acest fundal, capătă sens vorbele lui Dodon despre un posibil împrumut rusesc de 500 de milioane de dolari, planurile guvernului Chicu de a repara cât mai multe drumuri și de a construi două aeroporturi. Nu cumva Moscova le-a ordonat autorităților moldovene să pregătească terenul pentru o invazie militară din Răsărit?

În orice caz, Dodon, care și așa pleca la Moscova într-o mică de ceas, în ultimul timp a îndesi-o cu vizitele în Rusia. Nici nu mai știm, după cum scrie Nicolae Negru, este el cogeamite președinte al unui stat suveran și independent sau, pur și simplu, curierul cuiva.

Sabia lui Damocles

Valeri Solovei consideră că întreaga operațiune hibrid a Rusiei trebuie să se încheie până la 9 mai 2020, când liderul de la Kremlin dorește să celebreze cu mult fast cea de-a 75-a aniversare a încheierii „marelui război pentru apărarea patriei”. Dacă îi va ieși pasiența, va avea și el un mare război victorios în palmares.

Putin ține cu tot dinadinsul să intre în istorie drept un lider providențial care a adunat teritoriile risipite ale Maicii Rusia. Cum pentru președintele rus „dispariția URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”, el se dă de ceasul morții să refacă imperiul pierdut.

Sper totuși ca predicția lui Valeri Solovei să fie greșită. Ar fi bine ca Putin să se sperie de propria nesăbuință, deoarece, dacă se lasă într-o aventură militară de proporții, aceasta ar putea să-i fie fatală, făcând țândări Rusia.

Totodată, nici să ne liniștim la modul nepermis nu-i cazul. Lucrurile nu sunt în regulă nici la noi acasă, nici în regiune. Atâta timp cât există Rusia lui Putin avem sabia lui Damocles deasupra capului.

https://deschide.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *