Cultură

Pianistul Alexander Paley: din New York la Chisinau

„Tanarul Mozart reincarnat canta la pian!”

Dupa cinci ani de absenta la Chisinau, muzicianul de renume mondial Alexander Paley a incheiat Festivalul International de Muzica „Martisor-2009” cu doua concerte senzationale la Sala cu Orga. „Tanarul Mozart reincarnat canta la pian!”, exclamau cei mai emotivi spectatori. Ore in sir virtuosul muzician a hipnotizat sute de oameni, acompaniat de Orchestra de Camera a Salii cu Orga.

 

La 20 de ani dupa emigrare

Doua spectacole cu muzica de Mozart si Schumann ne-au fost daruite cu generozitate de Alexander Paley, renumitul pianist si dirijor din SUA. Originar din Chisinau, artistul a emigrat peste Ocean in 1988 cu un repertoriu de 30 de concerte de pian si numeroase creatii solistice, de la Scarlatti la Bartok. Pianist-ascet, putin la trup, prin maniera sa de interpretare sublima creeaza impresia de transfigurare intr-un chip imaterial, de parca prin mainile lui ar canta divinitatea, sustin la unison melomanii.
„Ingenunchez in fata Orchestrei de Camera a Salii cu Orga care, in conditii dificile de activitate, reuseste sa fie extraordinara. Acesti muzicieni sunt dornici sa apara in fata publicului, adora muzica, pe care o considera viata lor. Desi sunt desavarsiti, ei au lefuri mizere.
Cvartetul lui Mozart prezentat cu trei dintre membrii orchestrei a fost invatat in doua zile! E uimitor, pentru ca Mozart este extrem de dificil de interpretat. Nicio orchestra din lume nu mi-ar fi cantat nicio nota cu o asemenea remunerare. Daca autoritatile ar intelege ca si muzicienii sunt oameni si ca trebuie sa traiasca, le-ar schimba situatia radical”, a mentionat Alexander Paley.
Impresionat, pianistul a decis ca va organiza la toamna un festival de muzica de camera la Chisinau. „Sunt recunoscator Larisei Zubcu, directoarea Salii cu Orga, care intotdeauna ma sprijina. Asa ca, intre 27-29 octombrie, vom organiza Festivalul „Schubertiada”, dupa care surprizele vor continua. La Chisinau, intotdeauna a existat un public cult, care merita tot ce e mai valoros in arta”.

ntre Paris si New York

In prezent, viata concertistica a lui Alexander Paley se desfasoara preponderent in doua orase, la Paris si la New York, cu o agenda formata pe cativa ani inainte. Colaboreaza cu muzicieni de renume, Vladimir Spivakov cu „Virtuozii Moscovei” fiind acel mare inceput din cariera sa.
De la Chisinau a plecat intr-un turneu in Franta, Germania, Austria si China. Este incantat sa revina la Champs-Elyisees si la Luvru, unde se va simti din nou regele asteptat. Desi are venituri substantiale, Alexandru nu este un om bogat, pentru ca face multe acte de binefacere. Mereu este gata sa cante gratis pentru cei mai tristi oameni.
La Chisinau a avut cateva zile pline de amintiri si de nostalgii, fiind inconjurat de putinii prieteni din copilarie ramasi in RM. De asemenea, Alexandru a sustinut un master-class pentru studentii de la Academia de Arta.
A inceput sa cante la pian de la sase ani si a studiat la Liceul de Muzica „E. Coca”. Primul concert Alexander Paley l-a sustinut la 13 ani. Toata tineretea artistul a fost apreciat cu cele mai importante premii internationale, precum Premiul I al Concursului Bach din Leipzig sau Marele premiu al Festivalului Pancho Vladigerov din Bulgaria. A studiat la vestitul Conservator „Piotr Ceaikovski” din Moscova. Interpreteaza toate concertele lui Beethoven si toate partiturile lui Bach, fapt rar intalnit in viata muzicala mondiala.
Este favoritul audientelor din Franta, Belgia, Italia, Germania, Spania si SUA. Dupa fiecare spectacol pianistul e deliciul presei. Publicatii de mare prestigiu, ca „The Washington Post” si „The Times”, publica cronici elogioase despre conationalul nostru, situandu-l in categoria somitatilor lumii.
Acum Alexander Paley este una dintre cele mai indragite figuri muzicale din lume. „Ma simt legat de Chisinau, aici se afla mormantul bunicii mele. Inainte de a veni incoace, nu pot dormi noptile din cauza emotiilor. Cand am evadat in 1988 din URSS, eram convins ca nu voi mai putea reveni niciodata. La Ambasada SUA, cand s-a inchis usa in urma mea, lasasem in urma o parte importanta din viata”, povesteste artistul.

„Ah, Chisinau… ce placere am sa cant aici!”

La Chisinau a avut o copilarie fericita, fiind inconjurat de prieteni si de profesori deosebiti. Si acum mai are o relatie de aur cu cea mai importanta profesoara din viata lui – Evghenia Revzo, de 93 de ani, emigrata demult in Israel. „Sunt sensul vietii ei. M-a tratat mereu ca pe un fiu. Odata cu trecerea anilor, imi dau seama ca a avut un rol determinant in formarea mea muzicala, dar si ca personalitate. La sase ani deja cantam la pian, eram considerat un vunderkind, aflat in vizorul presei. Parintii mei, de profesie medici, au fost preocupati mai mult de cultura mea generala, au avut grija sa am o scoala buna, multe lecturi si sa nu ajung prada jurnalistilor la o varsta frageda. De la bunica mea, o bibliotecara cunoscuta in oras (activa la Biblioteca „N. Krupskaia”), am invatat sa muncesc cu abnegatie”, a spus Alexander Paley.
In Chisinaul de odinioara, pe cand inca nu exista Sala cu Orga, a avut ocazia sa vada concerte sustinute de muzicieni de renume nu doar din Rusia, precum Oistrah, Rostropovici, Kogan etc. „Orasul nostru a fost un mare centru cultural. Insusi Rostropovici afirma: „Ah, Chisinau, ce placere am sa cant aici…”. Orchestra Filarmonicii era una profesionista, condusa de inegalabilul pe atunci Gurtovoi. Cei mai talentati copii de la scoala de muzica cantau cu aceasta orchestra. Si eu am avut acest mare noroc”, isi aminteste pianistul.

„Un artist adevarat e si un mare om”

Cand ajunge in Chisinaul sau iubit, Alexander Paley nu sta la hotel, ci la prietenii din copilarie, unde se simte excelent. „Asta-i viata mea, nu sunt capricios, pentru ca am obtinut ceea ce mi-am dorit. Am foarte putini prieteni apropiati. Anume ei mi-au fost alaturi cand inca eram un anonim. Ei ma iubeau si credeau in talentul meu, iar cand am devenit cunoscut, am pastrat aceleasi relatii. Ma simt pustiit dupa concerte, atunci cand geamantanul ma asteapta cascat ca un crocodil.
Astept sa se schimbe odata si odata situatia din R. Moldova, oamenii sa traiasca, in sfarsit, mai usor. Artistii ar trebui sa aiba o viata decenta, sa nu mai fie complexati din cauza saraciei, pentru ca sunt profesionisti exceptionali. Curios e ca, de mai bine de zece ani, nu vad nicio diferenta dintre Vilnius, Paris sau Berlin in ceea ce priveste organizarea concertelor. In Lituania exista sali superbe si oamenii de arta sunt remunerati asa cum se cuvine”, sustine Alexander Paley.
Un artist adevarat este si un mare om, crede pianistul. „Cert e ca, daca iubesti muzica pana la sacrificiu, nu mai exista loc pentru egolatrie. Spre regret, foarte multi colegi de-ai mei se iubesc mai mult pe sine si nu se pot desavarsi ca artisti. Falsul in arta a fost si va exista.”

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *