Timpul.md

Actualitate 14 Aprilie 2016 | 14:25

Pierderi de peste 3 miliarde de lei la Moldovagaz

SA „Moldovagaz” a avut pierderi de 3,1 miliarde de lei în activitatea sa economico-financiară în anul 2015, acestea fiind cauzate de deprecierea monedei naţionale, în special diferenţa de curs negativă aferentă datoriilor istorice pentru gazele naturale furnizate.  

De asemenea, compania menţionează că o altă cauză a pierderilor este politica tarifară „neprofitabilă a ANRE exprimată prin nerevizuirea tarifelor la gazele naturale din perioada 2011-2015, inclusiv datoriile întreprinderilor sectorului termoenergetic”, scrie IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, diferenţa de curs valutar a fost stabilită reieşind din recalcularea în lei moldoveneşti la data raportării datoriilor „Moldovagaz” faţă de Gazprom şi SRL „Factoring-Finans”. Pentru referinţă, la 31 decembrie 2014 cursul oficial al leului moldovenesc faţă de dolar constituia 15,6152 lei, iar pe parcursul anului 2015 cursul s-a majorat cu 25,9%, pentru ca la 31 decembrie 2015 să constituie 19,6585 lei. Prin urmare, deprecierea monedei naţionale a influenţat negativ condiţiile de convertire a valutei pentru asigurarea decontărilor cu Gazprom.

„Moldovagaz” mai subliniază că factorii esenţiali care au generat acumularea datoriilor pentru gazele naturale furnizate, reprezintă politica tarifară neprofitabilă a ANRE, inclusiv nerevizuirea tarifelor la gaze din perioada 2011-2015 şi neachitările întreprinderilor din sectorul termoenergetic. Compania precizează că metodologia tarifară în vigoare generează în continuare pierderi atât pentru „Moldovagaz”, cât şi societăţilor sale afiliate, în legătură cu diminuarea normativului de pierderi de gaze în reţelele de distribuţie incluse în tarif şi neacoperirea prin tarif a tuturor costurilor activităţii întreprinderii. 

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus