Politică

PLDM la al treilea congres

Sambata, 19 decembrie, liberal-democratii condusi de premierul Vlad Filat se reunesc in sala Palatului National la cel de-al treilea congres al partidului. Avand in vedere evolutia surprinzatoare si rolul PLDM in actuala configuratie politica din Republica Moldova, evenimentul se anunta a fi unul de importanta majora. Filialele partidului au delegat la congres peste 1800 de persoane. Printre invitati vor fi oaspeti de peste hotare, reprezentanti ai misiunilor diplomatice straine, personalitati politice si din mediul academic, oameni de afaceri, reprezentanti ai societatii civile.

Partidul Liberal Democrat din Moldova este una din cele mai tinere formatiuni politice din Republica Moldova, dar are deja o carte de vizita impresionanta. Acum doi ani, cand nimic nu parea sa ameninte confortul unui regim anacronic si antipopular, la Chisinau apare un partid care in urmatorii doi ani va da tonul in societate si va redimensiona scena politica moldoveneasca.

PLDM se constituie pe 8 decembrie 2007 ca partid de centru-dreapta, cu doctrina populara europeana moderna. Obiectivul principal: reconstructia si modernizarea Republicii Moldova, crearea statului de drept si a economiei de piata performante. PLDM isi propune sa devina principalul promotor politic al depasirii decalajelor economice, sociale si de civilizatie care despart inca Republica Moldova de Europa secolului 21.

Principalii arhitecti ai acestui nou partid schitau inca de pe atunci, intr-un limbaj simplu si concis, profilul politic si moral al viitoarei formatiuni:

Vlad Filat: „Noi construim un partid de mare perspectiva care va ocupa un loc sigur pe esichierul politic al R. Moldova. Vom oferi societatii solutii clare si ne vom angaja in realizarea ideilor propuse. Avem de infaptuit trei mari reforme: cea institutionala, care inseamna institutii democratice si interactiunea lor in stricta conformitate cu principiul separatiei puterilor; cea economica, ceea ce presupune descatusarea energiilor creatoare ale cetateanului prin debirocratizarea, demonopolizarea si dereglementarea economiei; si reforma educationala – daca vreti, reforma morala a societatii”.

Alexandru Tanase: „Scurta noastra istorie ca stat independent demonstreaza ca niciun vant nu iti este prielnic daca nu stii unde vrei sa ajungi. Urmand logica acestui proverb, este important ca lumea sa stie: noi nu doar stim exact ce dorim, dar avem capacitatea si curajul necesar pentru a ajunge acolo unde ne-am propus”.

Mihai Godea: „Noi propunem un nou tip de formatiune politica, una populara care sa ofere diversitate, deschidere, dialog si dinamism. Noi vrem sa unim intr-un singur suvoi toate energiile celor care aspira la un alt fel de a face politica: cu onestitate si cu decenta, cu capacitatea de a dezvolta in interiorul propriilor structuri dezbaterea de idei si competitia de programe”.

In mai putin de doi ani, Vlad Filat devine prim-ministru, Alexandru Tanase – ministru al Justitiei, Mihai Godea – presedintele celei mai importante fractiuni din cadrul coalitiei majoritare din parlament. In plus, liberal-democratilor le revin in gestiune Finantele, Internele, Sanatatea si Cancelaria de Stat.

Secretul acestui succes al PLDM este simplu: Filat a stiut sa adune in jurul sau o echipa puternica de profesionisti capabili sa-si respecte promisiunile si sa-si realizeze consecvent si competent initiativele.

PP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *