Actualitate

PLDM propune crearea unei comisii parlamentare speciale

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a inaintat spre examinare in parlament, cu titlu de initiativa legislativa, un proiect de hotarare privind constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru optimizarea cadrului legislativ electoral.Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele PLDM, Vlad Filat, a mentionat ca „aceasta comisie va elabora si va propune legislativului spre adoptare, in decurs de sapte zile, modificari la Codul Electoral pentru asigurarea desfasurarii unor alegeri democratice, libere si corecte in Moldova”.

Totodata, Filat a precizat ca dialogul dintre Putere si Opozitie, indiferent de cine si ce posturi va detine, va fi necesar si dupa alegerile anticipate: „Acest dialog va putea fi derulat doar daca nu vor exista dubii in privinta corectitudinii rezultatelor alegerilor si legitimitatii puterii”.Amintim ca, anterior, deputatul Vlad Filat a depus la Biroul Permanent al parlamentului un proiect de lege care viza modificarea pragului de reprezentare pentru partidele politice de la 6% la 4%, iar pentru blocurile electorale – 8 la suta din voturile valabil exprimate. De asemenea, un alt obiect de reglementare, propus de liberal-democrati, a fost crearea conditiilor optime de realizare a dreptului constitutional de a alege pentru cetatenii R. Moldova aflati peste hotarele tarii, precum si publicarea listelor electorale pe pagina oficiala a Comisiei Electorale Centrale. Acest lucru ar asigura transparenta procesului de intocmire a listelor si va constitui o modalitate de control din partea societatii civile. PLDM a insistat si asupra crearii pentru toti candidatii din cursa electorala, indiferent de statut sau functie, a conditiilor egale de acces la institutiile publice de media. La fel, se propune ca dezbaterile publice sa fie organizate din momentul inregistrarii in cursa electorala a cel putin doi concurenti electorali.
 

Solicitati sa comenteze filmul „Atac asupra Moldovei”, difuzat saptamana trecuta, de catre o televiziune privata, deputatii PLDM au spus ca „acesta este un film amoral si propagandistic”. Deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi a pus la indoiala corectitudinea organelor de forta, intrebandu-se „cum de o televiziune privata a avut acces la materialele unor procese penale”? „Este o incalcare a legii. Examinam posibilitatea sesizarii instantelor nationale si a Curtii Europene pentru Drepturile Omului, pe motivul incalcarii mai multor prevederi ale legislatiei nationale si ale Conventiei Europene ale Drepturilor Omului”, a avertizat Nagacevschi. Pe de alta parte, deputatul PLDM Alexandru Tanase sustine ca, pe langa intrebarile care apar de la sine – din ce cauza politia a permis vandalizarea cladirilor, din ce rationamente V. ?urcan a permis arborarea steagului UE pe parlament, cum de licitatiile pentru reconstructia cladirilor au fost castigate de firme apropiate Puterii etc. – mai apar intrebari si de ordin juridic: „De exemplu, nu se respecta principiul prezumtiei nevinovatiei”. In final, Al. Tanase a tinut sa sublinieze ca „indiferent de cine va fi la guvernare, nu va exista nicio sentinta irevocabila de condamnare, deoarece o asemenea infractiune (tentativa de lovitura de stat – n.n.) nu a avut loc”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *