Editorial

Politică şi politici

Despre ce fel de alianţă va fi – de stânga sau de dreapta – s-a certat atâta lume, încât iată că mai multor cetăţeni le-a crăpat răbdarea şi au ieşit să-şi manifeste îngrijorarea la mitinguri. „Principiile” şi „valorile” ca termeni lexicali au fost vehiculate atât de abuziv, încât li s-au adus prejudicii semantice grave şi acum acestea au devenit elemente de banc. Astfel încât nu m-aş mira dacă cineva s-ar enerva pentru te miri ce şi şi-ar revărsa indignarea în următoarea formulă: „Tu-ţi principiul tău de valoare ce eşti tu!”.

Este clar că toată bătălia din interiorul de unde se aud chinurile naşterii unei alianţe de guvernare, pe lângă scopurile egoiste personale, de grup şi de partid, vizează caracterul politicilor pe care ar urma să le implementeze viitoarea guvernare tricefală. Anume în gândurile ascunse despre caracterul şi vectorul acestor politici se ascunde acel Michiduţă de care se tem unii, ci nu acolo unde ni se sugerează că ar putea să se dosească. Or, promovând împreună, timp de peste un an, un curs de economie liberalizată şi implementând împreună nişte reforme sociale concepute pe tradiţiile liberalismului, iată că azi, unii dintre partenerii de promoţie încearcă să vehiculeze cu totul alte teze, unele diametral opuse acestui curs salutat de UE.

Eu am mai scris, chiar a doua zi după alegeri, despre aceste tentative de frânare social-democrată a unei accelerări liberale şi am conchis că aceste tentative ar deveni foarte periculoase pentru angajamentul RM faţă de UE de a promova şi mai insistent reformele, inclusiv în domeniile social şi economic. Iată doar câteva idei din acel comentariu: „Sfârşindu-se comunismul, acum totul depinde de ceea ce va urma şi, înainte de toate, de modul în care partidele învingătoare în alegeri vor conştientiza valoarea votului european al moldovenilor şi de măsura în care vor fi ele capabile să-şi ajusteze şi programele, şi mentalitatea membrilor din liste la opţiunea electoratului. (…) În condiţiile în care opţiunea votantului moldovean a fost una preponderent pro-europeană, promovarea în continuare a aşa-numitului centrism politic ar putea deveni cel mai serios pericol pentru ritmul şi eficacitatea dezvoltării RM pe principii durabile (…). În situaţia în care, anul viitor, RM se va confrunta cu problema asimilării fondurilor alocate de UE, SUA, BEI, BERD etc., a încerca cu tot dinadinsul să impui societăţii moldoveneşti principiile unei construcţii social-democrate pe fundalul lipsei de resurse proprii pentru protecţia socială nu va însemna decât o tentativă de a menţine în conştiinţa oamenilor sindromul comunismului (…). De aceea, în opinia mea, este foarte important, vital chiar, ca partidele ce vor constitui o alianţă pro-europeană să conştientizeze faptul că această alianţă trebuie să fie şi una net pro-occidentală”. Scriam aceste rânduri la 29 noiembrie. Azi constat că ceea ce Filat, Lupu şi Ghimpu numesc partajarea domeniilor de responsabilitate reflectă, de fapt, o bătălie cruntă între promotorii vectorilor politici şi geopolitici cărora ar trebui să le servească aceste domenii…

De aceea, vom parafraza şi noi: „Daţi-ne Europa şi vă dăm Parlamentul!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *