UE / Nato

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a păstrat în 2018 printre statele UE avansate din punct de vedere al ponderii energiei regenerabile în totalul consumului

În 2018, ponderea energiei regenerabile a crescut în 21 din cele 28 de state membre ale Uniunii. Suedia este singura țară în care această pondere a trecut de jumătate (54,6%). În topul european de profil, ea a fost urmată de Finlanda (41,2%), Letonia (40,3%) și Danemarca (36,1%), situate în aceeași zonă geografică și favorizate de condițiile prielnice pentru energia eoliană.

La polul opus s-au situat (surprinzător pentru forța economiei și poziția la marea Nordului) Olanda (7,4%), Malta (8%), Luxemburg (9,1%) și Belgia (9,4%).

De remarcat și faptul că Olanda și Franța, două dintre economiile occidentale cele mai mari, sunt situate și cel mai departe în raport cu obiectivele asumate.

Nu doar Olanda (6,6 puncte procentuale sub țintă) și Franța ( 6,4 puncte procentuale mai puțin decât și-a propus) sunt rămase în urmă, fiind practic imposibil să mai bifeze acest obiectiv important pentru protecția mediului și dezvoltarea durabilă, dar și Irlanda (4,9 pp de acoperit) și Marea Britanie (4 pp), urmate de Slovenia (3,9 pp).

Pentru stingerea țintei fixate pentru anul 2020 mai au de lucrat „pe ultima sută de metri”, cu șanse de a o atinge, Ungaria, Austria, Portugalia ( undeva sub 1 pp), precum și Germania, Luxemburg sau Malta (undeva aproape de 2 pp de obținut în plus). Ținta stabilită de UE pentru finalul acestui deceniu a fost de 20% iar, la nivelul anului 2050, Europa ar trebui să atingă statutul unic de continent climatic neutru.

Sursa: https://cursdeguvernare.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *