Actualitate

Premierul arata directia

O promisiune electorala onorata: un milion 220 de mii de moldoveni vor merge fara vize in Romania

O treime din populatia RM va beneficia de facilitatile Acordului cu privire la micul trafic la frontiera, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, prim-ministrul Vlad Filat, care a facut bilantul vizitei sale de lucru la Bucuresti. In total, in perimetrul micului trafic sunt incluse 369 de comune care cuprind 651 de localitati, din 18 raioane si UTA Gagauz-Yeri.

Pentru a intra in vigoare, documentul trebuie adoptat si de guvernele celor doua tari. Miercuri urmeaza ca executivul de la Chisinau sa aprobe acest acord cu statut de conventie europeana. Potrivit ministrului de Externe, Iurie Leanca, la Bucuresti procedura ar putea dura mai multe zile intrucat este nevoie ca acesta sa treaca si prin parlament. Precizam ca acordul a trecut deja avizul Bruxellesului si este euroconform. Prim-ministrul Filat a asigurat ca deja pana la sfarsitul anului vom avea cetateni care vor merge in Romania in baza permiselor speciale. Filat a mai amintit ca, in termene optime, vor fi deschise si cele doua consulate – de la Balti si Cahul – si un punct consular la Ungheni.

Acesta din urma doar va prelua dosarele de la cetateni si le va transmite consulatelor. „Miercuri, specialistii nostri vor pleca la Iasi pentru a solutiona problemele tehnice privind deschiderea unui consulat al RM in acest oras. Daca va fi necesar, Moldova va solicita deschiderea unor consulate si la Constanta sau in alte orase”, a precizat prim-ministrul Filat. Totodata, s-a convenit ca, in cel mai scurt timp, sa fie deschis si podul de la Radauti-Lipcani pentru ca si cetatenii din nordul republicii sa aiba o cale de acces mai directa peste Prut. „Am mai discutat despre amenajarea, deschiderea si redeschiderea altor poduri peste Prut, distruse in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acest lucru s-ar putea face din fondurile europene in cadrul colaborarii transfrontaliere”, a adaugat Filat.

De asemenea, la Bucuresti s-a discutat si despre proiecte comune in domeniul energetic, inclusiv constructia unui gazoduct pentru asigurarea independentei energetice a RM. „Am decis sa relansam discutiile la nivel de experti in ceea ce priveste semnarea celor doua tratate de baza si de frontiera. Am convenit ca, de doua ori pe an, sa desfasuram sedinte comune de guvern, una in Romania si alta in RM. Vom clarifica aceasta chestiune dupa numirea noului guvern la Bucuresti”, a spus Filat. Potrivit premierului, partea romana pregateste un pachet de asistenta economica consistenta pentru RM in vederea depasirii crizei economice. Totodata, Bucurestiul va acorda 400 de mii doze de vaccin impotriva gripe de tip nou.
Printre subiectele abordate au fost si reluarea colaborarii din domeniul educatiei si abolirea prevederii conform careia cetatenii moldoveni pot sa obtina viza romaneasca doar dupa prezentarea dovezii ca detin un cont de 500 de euro.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *