Timpul.md

UE / Nato 20 Septembrie 2016 | 08:57

Premierul Slovaciei Robert Fico: UE se va asigura că Brexitul va fi un proces "foarte dureros" pentru Marea Britanie

Robert Fico, premierul Slovaciei, a declarat că Uniunea Europeană se va asigura că procesul de ieşire al Marii Britanii din Blocul comunitar va fi unul "extrem de dureros", informează site-ul ziarului britanic The Independent. 

Robert Fico a afirmat că Marii Britanii nu i se va permite să transforme muncitoriii care fac parte din statele membre UE în "cetăţeni de clasa a doua", în timp ce statul britanic încă se bucură de beneficiile pieţei libere.

Acesta a declarat publicaţiei Financial Times că: "va fi foarte dificil pentru Marea Britanie, foarte dificil". Potrivit lui Fico, Uniunea Europeană va folosi Brexitul pentru a demonstra celorlalte state membre importanţa rămânerii în UE.

Fico a adăugat că deşi o respectă pe Theresa May, premierul Marii Britanii, nu invidiază poziţia actuală a acesteia.

Alături de ceilalţi muncitori din UE, Slovacia va solicita "tratament egal" pentru cetăţenii slovaci care lucrează în Marea Britanie.

Potrivit lui Fico, în Europa de Est există o stare de "nervozitate şi teamă" în privinţa liberei circulaţii a muncitorilor UE în Marea Britanie.

Premierul Theresay May a refuzat să garanteze statutul cetăţenilor UE din Marea Britanie, dar a insistat asupra faptului că doreşte ca aceştia să rămână în statul britanic, în cazul în care şi britanicii sunt respectaţi în celelalte statele membre UE.

În prezent există peste un milion de muncitori din Europa de Est în Marea Britanie, care se bucură de drepturile de şedere. 

sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus