Timpul.md

Actualitate 22 Decembrie 2011 | 10:54

Primăria Chişinăului e o babă surdă?

Iniţiativa Primăriei mun. Chişinău de a instala plăcuţe de informare pe monumentele de importanţă naţională din capitală pare a fi dată uitării sau chiar ignorată.

Mutilările, demolările şi intervenţiile aşa-zis arhitecturale ale edificiilor melancolice din Centrul istoric al Chişinăului continuă, chiar şi cu plăcuţele bătute în pereţii acestora. Ultimul caz sesizat de Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii a fost cel de ieri, când o parte din clădirea din strada Şciusev 82 a fost aproape distrusă. Se pare că acest caz este unul mai special, aşa cum ne-a spus şi directorul agenţiei, Ion Ştefăniţă. „Proiectul a fost avizat de către Consiliul naţional al monumentelor, însă în realitate vedem că se face altceva. Proprietarului i s-a permis să construiască mansarda, dar din contul acoperişului existent. Adică practic nu se schimbă nimic...


Casa-monument înainte de intervenţie. Foto: monument.sit.md

Din câte se vede, avizul consiliului nu a fost respectat. Proprietarul s-a gândit că nimeni nu monitorizează situaţia”. Ion Ştefăniţă spune că rămâne de văzut ce acte a eliberat Primăria. „Trebuie să vedem acum dacă autorizaţia de construcţie a fost eliberată conform deciziei Consiliului naţional al monumentelor - un etaj plus mansarda -, sau i s-a permis să ridice acele două etaje şi mansarda”, precizează directorul AIRM.


Schiţa-concept aprobată de Consiliul Naţional al monumentelor

Deocamdată, reprezentanţii Primăriei nu au răspuns la apelurile TIMPULUI ca să ne spună ce scrie în autorizaţia de construcţie a clădirii-monument de importanţă naţională din strada Şciusev 82.

Casa este din piatră şi a fost ridicată în 1888. A aparţinut negustorului Hristofor Ivanovici Serbov-Sârbu. Aici a locuit şi academicianul N. P. Frolov, specialist în economie.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus