Ultima oră

Primarul de Bălţi învaţă de 19 ani limba română, dar… n-o poate vorbi

Panciuk a spus, marţi, în cadrul unei mese rotunde unde a fost prezentat un program de studiere a limbii române pentru funcţionarii alolingvi, că „studiez – să utilizez un termen neutru – limba de stat din 1991, dar, din păcate, încă nu posed cunoştinţe suficiente pentru a putea comunica suficient de bine”. 
Prin această afirmaţie, primarul a făcut aluzie la faptul că programele de studiere a limbii române pentru funcţionarii alolingvi ar fi prea complicate şi sofisticate. „Cred că metodologia de studiere a limbii moldoveneşti ar trebui revăzută”, a spus Vasili Panciuk. 
Primarul de Bălţi, care este originar din Ucraina, a mai recunoscut că în municipalitatea „capitalei de nord” nu există un mediu de comunicare în limba română.
Anii trecuţi, primarul de Bălţi a făcut câteva încercări de a utiliza limba oficială a ţării, citind discursuri în limba română în cadrul câtorva evenimente publice.
Aproape toate şedinţele din cadrul municipalităţii bălţene se desfăşoară exclusiv în limba rusă. Extrem de rar o şedinţă a Consiliului Municipal Bălţi poate fi moderată în limba română, deşi, în rest, dezbaterile au loc în limba rusă.

Sursa: Deca-press

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *