Social

Primii producători de becuri LED în Republica Moldova

Antreprenorii Dumitru Iurțac-Boincean și Dumitru Pânzari s-au ocupat cu importul corpurilor de iluminat din Slovacia, Polonia și Rusia, dar la un moment dat au început să întâmpine greutăți. Producătorii din Rusia, spun ei, nu doreau să lucreze cu piața moldovenească. Din acest motiv, rușii creau intenționat greutăți în respectarea angajamentelor, în urma cărora compania moldovenească de import suferea pierderi. Iar decât să investească banii în marfă, care s-ar prăfui în depozit, tinerii au hotărât să procure utilaje și să creeze în Chișinău o zonă de producere a becurilor LED. Afacerea promitea câteva avantaje: crea locuri de muncă, reducea costurile de producție, asigura lansarea unui produs mai ieftin și le rezerva primul loc pe piața locală în producerea lămpilor LED.


Fondatorul companiei, Dumitru Pânzari

În prezent, componentele corpurilor luminoase sunt importate și asamblate pe loc după tehnologia de producere preluată de la ucraineni. „Acum vrem să reproducem ciclul total în țară. La sfârșitul lunii vom avea produse finale fabricate 100% în Moldova”, ne spune fondatorul afacerii, Dumitru Pânzari.

Investiție de sute de mii de euro

Pentru procurarea utilajului necesar fabricării liniei complete de LED-uri, sunt necesare investiții de cel puțin 100 de mii de euro. Tinerii au reușit să atragă aceste investiții și urmează să fie procurat utilajul din Olanda și Polonia. Componentele pentru becurile autohtone vor fi aduse din Coreea de Sud și Taiwan. În zona de producere sunt fabricate doar carcasele, iar împreună cu componentele care sunt importate – schemele LED – în final sunt fabricate corpurile luminoase econome.

Preț și calitate

Am făcut o comparație a consumului raportat la costul LED-urilor, între produsele de import și cele locale. Becurile de import consumă 90 wați pe oră, iar cel produs în Moldova de trei ori mai puțin, anume 30 de wați. Iar dacă vorbim de prețuri, produsul de import costă 300 de lei, iar corpul fabricat de Soluții LED costă 827 de lei. Producătorii ne asigură că răscumpărarea produsului durează mai puțin de un an datorită faptului că produsul are un consum mult mai mic. „Chiar dacă costurile sunt un pic mai mari la momentul achiziționării LED-ului, consumatorii vor vedea în timp că ele sunt mult mai durabile și de o calitate mult mai înaltă decât cele oferite pe piață de importatori”, ne asigură administratorul afacerii, Dumitru Iurțac-Boincean.


Administratorul afacerii, Dumitru Iurțac-Boincean

Corpurile luminoase autohtone au o garanție de la trei la șapte ani, pe când cele de import au o garanție de doar trei ani.
În prezent, în cadrul companiei lucrează nouă persoane care au sarcina să facă produsul autohton cât mai cunoscut în țară. Totodată, tinerii colaborează cu Societatea Orbilor din Moldova, slab văzătorii lucrează în secția de producere a LED-urilor, astfel oferindu-li-se condiții de muncă și un salariu stabil.

2000 de corpuri sunt fabricate într-o lună

Compania produce acum 11 tipuri de becuri LED pentru interior, exterior, zone industriale și lucrează la câteva modele experimentale. Modelele pe care le produc acum sunt fabricate la cerința clienților. „Ne-am propus să elaborăm câteva modele pentru spațiile publice, blocuri locative și școli”, a menționat administratorul. Tinerii au povestit despre faptul că sunt gata să instaleze blocuri luminoase într-o școală sau o altă instituție cu menire socială cu titlu gratuit pentru a demonstra cât de eficient și calitativ este produsul. În acest sens, ei au înaintat o cerere către primarul municipiului Chișinău, ca să identifice acele spații publice care ar avea nevoie de iluminare.
Implicare socială

În luna aprilie, compania Soluții LED urmează să instaleze corpurile de iluminat în grădinița din satul Cigârleni, raionul Ialoveni. „Suntem conștienți că primăriile nu au destui bani pentru a acoperi cheltuielile necesare. De aceea ne-am propus să înlocuim într-o grupă de copii corpurile de iluminat. Cheltuielile pentru corpuri și instalarea lor vor fi suportate de compania noastră”, a subliniat Dumitru Iurțac-Boincean.
În raza orașului Chișinău, compania a instalat deja LED-uri în unele parcări, magazine și urmează să monteze 30 din corpurile econome într-un bloc al Universității de Stat din Moldova.

Piața europeană – un nou obiectiv

După ce țara noastră a ratificat Acordul de Asociere cu UE, produsele fabricate în Moldova sunt exportate pe piața europeană fără taxe adiționale. De aceea, tinerii și-au propus să cucerească piața europeană. Primul pas a fost deja făcut. Ei au contactat distribuitorii din România și pregătesc primele livrări pe piața de peste Prut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *