Timpul.md

Afaceri 28 Iulie 2016 | 15:58

Procedura de lansare a afacerilor în domeniul comerţului a fost simplificată

Intrarea în vigoare a modificărilor la Legea privind comerţul interior, la 19 iulie, face posibilă deschiderea unei afaceri în comerţ în doar o zi. Până acum, pentru a obţine autorizaţia de desfăşurare a activităţii în domeniul comerţului solicitanţii aşteptau în medie 70 de zile, a notat viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, într-o conferinţă de presă.

Dacă afacerea prezintă anumite riscuri pentru viaţa şi sănătatea oamenilor, de exemplu dacă acesta ţine de domeniul alimentaţiei publice, atunci procedura va dura 15 zile. În această perioadă organele de supraveghere a pieţei vor verifica dacă condiţiile desfăşurării afacerii corespund normelor stabilite de legislaţie.

Un element important al modificărilor la Legea privind comerţul interior este legat de reducerea numărului de documente, de la 7 la 1 (de la 10 la 4 în cazul când afacerea prezintă anumite riscuri pentru sănătatea şi viaţa oamenilor). Acestea vor fi transmise de solicitant la ghişeul unic.

La elaborarea procedurii de facilitare a lansării afacerilor în comerţ a contribui Corporaţia Financiară Internaţională, care face parte din grupul Băncii Mondiale. Managerul de proiect, Lily Begiashvili, a apreciat că această reformă va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri din Moldova. Antreprenorii vor putea să economisească timpul şi să-l dedice dezvoltării afacerilor.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus