Timpul.md

Finanţe 14 Decembrie 2014 | 10:46

Producţia de carne în Moldova a crescut considerabil

Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii, precum şi a produselor din carne a înregistrat o creştere de 27,3% în perioada ianuarie-octombrie 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că aceasta a motivat creşterea pe total în industrie cu 1,1%. Industria alimentară în ansamblu a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 13,8%.

Volumul producţiei a crescut în special la activităţile: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale - de 2,1 ori, fabricarea produselor lactate - cu 7,5%, fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase - cu 5,9%.

În primele zece luni ale anului, s-au înregistrat creşteri şi la alte activităţi ale industriei prelucrătoare, cum ar fi: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice - cu 48,0%; fabricarea echipamentelor electrice - cu 47,3%; prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi pluta, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite - cu 31,5%; fabricarea produselor textile - cu 25,2%.

De aemenea, s-au înregistrat creşteri la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - cu 13,7%; industria metalurgică - cu 13,5%; fabricarea de mobilă - cu 9,5%; tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor - cu 4,0%; fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice - cu 3,9%.

Pe de altă parte, s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie la următoarele activităţi ale industriei alimentare: distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice - cu 29,9%; fabricarea vinurilor din struguri - cu 19,7%; fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi produse din amidon - cu 9,0%; prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor - cu 1,9%; fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie - cu 1,4%.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, indicele producţiei industriale faţă de ianuarie-octombrie 2013 a constituit 108,1%. În luna octombrie 2014 faţă de octombrie 2013 acest indice a marcat 114,0%.

Sursa: agora.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus