CSI / Rusia

Proteste ale debitorilor de credite în valută la Moscova. Clienţii s-au legat cu lanţuri şi cătuşe

La „Delta-Credit”, câteva zeci de debitori, unii dintre ei încătuşaţi şi legaţi cu lanţuri de scaunele şi uşile sucursalei, au cerut revizuirea condiţiilor de plata a împrumuturi din cauza prăbuşirii rublei.

Cu aceleaşi cerinţe s-au înfăţişat aproximativ 50 de protestatari şi în faţă sediului băncii „VTB 24”.

În incinta „Delta-credit” (banca mama – Société Générale), poliţia a făcut arestări, fiind reţinuţi sub acuzaţia de huliganism cinci „titulari de ipoteci”.

Miercuri, cursul dolarului a ajuns la 80 de ruble, euro – 88. Tot miercuri, preşedintele rus Vladimir Puţin a declarat că, în ciuda scăderii rublei, afacerile din Rusia, inclusiv cele mici, „au supravieţuit.” În plus, având în vedere diferenţele de curs valutar, în opinia să, în faţă oamenilor de afaceri apar noi oportunităţi”. Despre ce fel de oportunităţi este vorba în situaţia economică actuală, Puţin nu a explicat.

Debitorii de credite ipotecare în valută au început să lupte pentru renegocierea contractelor la sfârşitul anului 2014, atunci când rată de schimb a crescut brusc. Unele bănci au fost de acord să fixeze la un curs inferior plăţile în euro sau dolari, după ce Banca Centrală a recomandat revizuirea contractelor la un curs de 40 de ruble pe dolar.

În februarie 2015, Curtea Districtului Puşkin din Moscova a decis în favoarea unui debitor în valută străină, ordonând băncii „VTB 24” să recalculeze rată ipotecară la cursul din anul contractării împrumutului. Tribunalul Regional Moscova a casat această decizie, considerând că o creştere bruscă a cursului de schimb nu este considerată forţă majoră, astfel încât clienţii ar trebui să ia în considerare acest lucru atunci când încheie un contract de credit.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *