Editorial

R. Moldova, fara un proiect politic de viitor

Ultimele evenimente prevestesc o vara politica torida. Sambata, la sedinta activului de partid al PRCM, liderul acestei formatiuni a anuntat ca „incepand de astazi” comunistii trec de la etapa „apararii strategice” la „ofensiva pe tot frontul”. Intreg discursul lui Voronin, redactat intr-un limbaj militar, denota ca aceasta grupare extremista, numita eufemistic partid, devine si mai periculoasa prin retorica ei razboinica, patrunsa de intoleranta si ura fata de tot ce inseamna democratie.

Intr-o tara saraca o asemenea retorica are priza la public… Dupa acest apel de „mobilizare generala” pentru „apararea Patriei” este de asteptat ca sa se treaca la organizarea unor ample actiuni de destabilizare politica, in comparatie cu care galagia „sarmanelor pensionare” ale Maiei Laguta ne va parea o muzica terapeutica.

Nu stiu care va fi reactia presei si a liderilor Aliantei la aceasta declaratie de razboi. Sa ne referim mai intai la presa. Cel mai prost lucru pe care il va putea face presa noastra ar fi sa „inghita nada”, cum a facut de atatea ori, si sa se ridice iar la „lupta sfanta” impotriva comunistilor „combatand” adanc, punct cu punct, delirismele imbrejnevitului lider bolsevic – adica, sa-i faca publicitate gratuita de dimineata pana seara. Parerea mea e ca presa democratica trebuie sa aiba propria agenda, iar mesajul ei zilnic nu trebuie sa depinda de „oferta” comunistilor. Nu voi fi niciodata de acord cu faptul ca un singur stranut al lui Brejnev, pardon, Voronin sa constituie subiectul a patru „stiri de presa”. Tot mai des am senzatia ca noi, ziaristii, in dorinta sincera de a „pune umarul” la edificarea unei noi societati, acordam prea mult spatiu partidelor, uneori chiar le substituim. Citind toata presa din RM, ramai cu senzatia ca alte probleme, in afara de cele politice, nu mai exista in aceasta tara.

Acum sa ne referim la reactia liderilor Aliantei. Dupa declaratia de sambata a liderului PCRM, este de asteptat o re-startare a relatiilor din sanul Aliantei. Vede o lume intreaga ca dupa formarea guvernului si impartirea algoritmica a cascavalului ceva nu merge (cum trebuie), ca ea (Alianta) exista doar formal, fiind macinata de interese inguste si egoiste de partid, dar si de un soi de bonapartism moldovenesc specific. AIE, constituindu-se printr-o declaratie comuna a PLDM, PL, PD si AMN, asa si nu a reusit sa propuna societatii un PROIECT POLITIC COMUN. Ultimele focuri trase de Lupu in directia lui Filat vorbesc despre aceea ca nu e departe timpul cand in AIE se va incepe spalatul rufelor si scoaterea gunoiului din casa. Si aceasta se intampla (se va intampla) din cauza ca formarea AIE n-a avut la baza un PROIECT POLITIC COMUN, dar si pentru ca, preluand puterea, la un moment dat liderii partidelor din Alianta au crezut ca l-au apucat pe Dumnezeu de barba, au intrerupt practic dialogul cu societatea civila si cu propriul electorat.

Doar in cateva luni liderii acestor partide au „reusit performanta”, pe de o parte, de a se invrajbi tot mai mult intre ei, iar pe de alta, de a se instraina de cei care i-au ales provocand dezamagiri periculoase in sanul electoratului lor. Situatia inca mai poate fi salvata prin re-startarea relatiilor in cadrul Aliantei, re-startare care trebuie sa aiba la baza un PROIECT POLITIC COMUN PENTRU MOLDOVA. In politica iluziile sunt periculoase: obiectivul „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti” nu a fost inca atins; Voronin si comunistii n-au disparut din Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *