Externe

R. Moldova trebuie sa organizeze alegeri libere

Organizarea de alegeri libere si corecte in R. Moldova va avea un impact pozitiv asupra participarii tarii in Parteneriatul Estic si in negocierile privind acordul de asociere UE-Moldova, au declarat presedintia suedeza a UE si ministrul polonez Radoslaw Sikorski, transmite NewsIn.

„Mesajul nostru este clar: vrem sa vedem alegeri libere si corecte, acest lucru ar facilita progresele in cooperarea UE-Moldova", a spus ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, la o conferinta de presa din finalul consiliului ministrilor de Externe UE (CAGRE). El a subliniat ca Uniunea Europeana nu doreste sa vada sub nicio forma repetarea evenimentelor din aprilie.
Intr-o conferinta de presa separata, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, care s-a aflat saptamana trecuta la Chisinau cu un mesaj din partea Uniunii Europene, a detaliat cele spuse de Carl Bildt. „Autoritatile moldovene au de ales, fie sa organizeze alegeri libere si corecte, dupa care UE va fi dispusa sa-si intensifice relatiile cu R. Moldova in ce priveste Parteneriatul Estic, facilitarea regimului de vize, cooperare economica, fie sa se izoleze”, a spus ministrul polonez.
„Relatiile cu noi (Uniunea Europeana, n.r.) nu sunt automate, sunt conditionate de respectarea normelor internationale si de calitatea alegerilor. Iar prin calitate inteleg si pluralismul mass-media, liste cu votanti pregatite si verificate in mod profesionist si un climat general de libertate", a explicat Sikorski.
Polonia, impreuna cu Suedia, in special ministrii Sikorski si Bildt, sunt principalii arhitecti ai Parteneriatului Estic, noua politica de vecinatate a UE cu Belarus, R. Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan si Armenia.
Mesajul lui Sikorski la Chisinau a fost agreat impreuna cu presedintia suedeza a UE si mai multe capitale, printre care si Bucuresti, a confirmat ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu.
Inmanat presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin si ministrului de Externe, Andrei Stratan, mesajul cere alegeri corecte si libere pe 29 iulie, ca „preconditie pentru un dialog intensificat” cu Uniunea Europeana – acordul de asociere UE-Moldova, posibila asistenta financiara pentru combaterea crizei economice, dar si pentru discutiile cu Fondul Monetar International, Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Mesajul cere autoritatilor moldovene sa „se abtina de la orice actiuni considerate nedemocratice si care incalca drepturile omului si libertatile fundamentale ale cetatenilor".
Referitor la Romania, mesajul cere autoritatilor moldovene sa „asigure tratamentul egal al tuturor cetatenilor UE in politica vizelor". Documentul mai cere si investigarea impartiala si eficienta a incalcarii drepturilor omului in jurul datei de 7 aprilie, „incluzand in proces membri ai opozitiei si experti internationali".

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *