Timpul.md

Economie 5 Octombrie 2020 | 17:45

R. Moldova va importa energie electrică din Ucraina cu 26% mai ieftină decât cea vândută de Cuciurgan

De la 1 octombrie 2020, corporația ucraineană Energoatom a început în premieră să exporte și pe piața Republicii Moldova energie electrică produsă la centralele nucleare din Ucraina.

Astfel, în urma unei licitații la Bursa de energie din Ucraina, firma Energoatom-Trading a vândut 14,9 milioane de kWh de energie electrică la un preț mediu ponderat de 1.017 hrivne ucrainene pentru un MWh (fără TVA), anunță corporația ucraineană, transmite Mold-street.com.

Preţ cu 26% mai mic decât energia de la Cuciurgan

"Moldova a devenit o zonă nouă și promițătoare pentru exporturile de energie electrică de către companie. Acest prim pas va servi la stabilirea unei cooperări pe termen lung, care va contribui la furnizarea de energie fiabilă în țările vecine din direcția sud-vest", susţine administraţia Energoatom.

Volumul de energie vândut la bursă ar urma să fie livrat în Moldova în decursul lunii octombrie şi reprezintă aproximativ 4% din consumul lunar al ţării.

La cursul de schimb al dolarului american, preţul de la bursa ucraineană este de circa 35,9 dolari pentru un MWh, care recalculat în lei, ar fi aproximativ un tarif de 0,61 lei pentru un kWh.

Acesta este cu circa 26,5% mai ieftin decât prețul plătit pentru energia electrică livrată de Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan), controlată de ruși.

Totuși este un preț la bursă, iar până la hotar mai sunt și costuri de transport.

Potrivit liga.net, de livrare se va ocupa firma D.TRADING LLC, ce face parte din holdingul DTEK al oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov, care şi deţinea drepturile asupra secţiunii de export energie spre Republica Moldova.

Ucrainenii nu precizează cine este cumpărătorul din Moldova al curentului electric, dar cel mai probabil că este sunt furnizori şi consumatori eligibili.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus