Opinii și Editoriale

Războiul ruso-ucrainean al atentatelor

Peste 10 000 de victime s-au înregistrat în războiul din Donbas, care nu s-a încheiat nici astăzi. În ciuda nenumăratelor acorduri de încetare a focului, care au fost semnate până acum, separatiştii susţinuţi de Rusia deschid focul asupra trupelor ucrainene în fiecare zi, folosind atât armament uşor, cât şi grenade şi armament de artilerie. Aproape în fiecare zi, există răniţi din ambele părţi, foarte des se înregistrează victime. De câteva săptămâni, intensitatea luptelor a crescut, pierzându-şi viaţa mai mulţi civili, printre care şi copii.

O altă parte tragică a confruntării ruso-ucrainene are loc la sute de kilometri distanţă de frontul din Donbas, în capitala Ucrainei, Kiev. De câţiva ani, oraşul este loc de refugiu pentru o serie de jurnalişti şi politicieni ruşi, indezirabili regimului de la Moscova. Aceştia se integrează în Ucraina şi îşi continuă activitatea profesională. Unii dintre ei, însă, îşi pierd viaţa, fiind asasinaţi în circumstanţe care sugerează că ar fi fost pedepsiți pentru poziţia pe care o ocupă. Este, de exemplu, cazul jurnalistului Pavel Şeremet, aruncat în aer în propriul automobil, pe 20 iulie 2016, în Kiev. Sau cel al fostului deputat în Duma de Stat a Rusiei, Denis Voronenkov, care a fost împuşcat în centrul Kievului, pe 23 martie 2017.

Zilele trecute însă a avut loc un caz neordinar în această privință. Marţi, 29 mai, toată presa anunța că asupra scriitorului şi jurnalistului militar Arkadi Babcenko s-au tras câteva focuri de armă în scara blocului din capitala Ucrainei unde acesta locuia, în momentul în care el încerca să intre în propriul apartament. Fiind un critic fervent al regimului Putin, Babcenko s-a făcut cunoscut prin reportajele sale cu tematică militară. În 2017, din cauza persecuţiilor la care era supus în Rusia, acesta s-a refugiat împreună cu familia în Ucraina.

Aproape 24 de ore, până în după-amiaza zilei de miercuri, 30 mai, Babcenko a fost considerat mort, situaţia fiind prezentată ca atare în toată presa ucraineană. Ulterior însă el a apărut viu şi nevătămat la conferinţa de presă a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), organizată cu ocazia morții sale. În cadrul acestei conferinţe, s-a anunțat că omorul a fost înscenat de serviciile de informaţii de la Kiev, pentru a demasca o conspiraţie reală privind asasinarea jurnalistului rus. În rezultatul operaţiunii, unul dintre organizatorii atentatului la viaţa lui Arkadi Babcenko a fost reţinut. Chiar dacă SBU nu face public numele acestuia, şeful-adjunct al instituţiei, Vasili Griţak, a anunţat că omorul fusese comandat din Rusia şi organizatorii primiseră pentru aceasta 30 000 de dolari. Înscenarea organizată de serviciile speciale ucrainene avea misiunea de a deconspira şi demonstra atât atentatul împotriva lui Babcenko, cât şi alte câteva atacuri teroriste pe care acelaşi grup, la indicaţiile Moscovei, ar fi urmat să le comită în Ucraina. Numărul total de preconizate victime ajungea la 30.

Dincolo de unicitatea situaţiei cu înscenarea morţii lui Babcenko, dacă autorităţile ucrainene vor putea prezenta dovezi ale implicării statului rus în această tentativă de asasinare, cazul respectiv va pune în altă lumină şi crimele care au avut loc până acum împotriva altor jurnalişti ruşi refugiaţi la Kiev. Ar fi pentru prima dată, când implicarea Moscovei în aceste omoruri la comandă va putea fi demonstrată. Ceea ce, după toate celelalte cazuri de intervenţie criminală a Rusiei în lume, inclusiv otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, va pune Kremlinul într-o lumină şi mai proastă, contribuind la izolarea internaţională a regimului Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *