Ultima oră

Rectori si prorectori cu salarii de 12-14 mii de lei

Desi ministrul Educatiei promite ca va fi foarte dur cu rectorii si directorii care cred ca institutiile de invatamant sunt SRL-uri, rectorul interimar si prorectorii Universitatii Pedagogice de Stat „Ion Creanga” ridica lunar salarii intre 12-14 mii de lei, aproape de doua ori mai mult decat primeste un deputat sau un ministru. Incepand cu luna septembrie, conducerea acestei universitatii si-a stabilit, din conturile speciale, sporuri la salariul de baza intre 250-365%. Asta in timp ce studentii si profesorii de aici spun ca infrastructura si conditiile de studii sunt nesatisfacatoare.

Potrivit unor surse din cadrul Universitatii „Ion Creanga”, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, la 12 octombrie, prim-prorectorul Nicolae Andronati a semnat ordinul nr. 252 prin care, „pentru eficacitatea muncii”, a fost fixat sporul la salariul rectorului interimar Mihail Grosu in marime de 250% plus 3,4% de la fiecare suta de studenti inmatriculati pe baza de contract – in total 365%. Aceasta inseamna ca salariul rectorului interimar, de la cei circa doua mii de lei, salariu de baza, se ridica la aproximativ 12.000 lei. La randul sau, la 9 octombrie, dl Grosu semneaza ordinul nr. 247 prin care, din contul mijloacelor extrabugetare, fixeaza prorectorilor suplimente in marime de 200% plus 3,4% de la fiecare suta de studenti inmatriculati pe baza de contract.

De exemplu, prorectorul Igor Racu, care are un grad didactic si stiintific superior rectorului interimar, ajunge la un salariu de cca 14 mii lei. Sursele noastre mai spun ca contabilul-sef, P. Hancu, ridica lunar peste noua mii de lei. De asemenea, unii decani au suplimente de la 150 la 200%. Pe de alta parte, pentru profesorii de rand conducerea universitatii a fixat sporuri de 70% (Facultatea de Psihologie), 46% (Facultate de Limbi si Literaturi Straine) si 38% (Facultatea de Istorie). Multi dintre profesorii cu care am vorbit nu cunosc aceasta stare de lucruri.

In ordinele rectorului interimar si prim-prorectorului se face referire la o hotarare de guvern, adoptata in 2000, care a fost criticata in mai multe randuri de Curtea de Conturi (CC) si Ministerul Educatiei si care a fost abrogata recent de executiv. „Asta e matematica superioara despre ce vorbiti. (…) Le-am comunicat rectorilor ca lucrul acesta contravine Legii nr. 355 adoptata in 2005”, sustine Ion Sobari, seful Directiei politici economice, patrimoniu si investitii a Ministerului Educatiei. Functionarul mai spune ca, anterior, CC a sesizat aceste nereguli in rapoartele de activitate ale institutiilor de invatamant superior pe anii 2007 si 2008. Concomitent, CC a semnalat salariile exagerate ale conducatorilor universitatilor in detrimentul investitiilor in baza tehnica si conditiile de instruire. (A se vedea si Hotararea nr. 43 din 10 iulie 2008 care se refera la catedrele militare.)

„Noi verificam strict mijloacele bugetare. Pe cele speciale sau extrabugetare le vedem per total. Nu vedem ce salarii s-au dat fiecarui rector sau profesor”, a mentionat Sobari. Si ministrul Educatiei, Leonid Bujor, confirma ca exista un astfel de fenomen in invatamantul moldovenesc. Recent, ministerul a verificat toate colegiile si a constatat ca directorii de aici ridicau lunar intre noua si 12 mii de lei, mai mult decat ministrii chiar. De aceea, spune Bujor, executivul a abrogat hotararea din 2000 si a stabilit ca atat pentru colegii, cat si pentru alte institutii de invatamant superior sporurile din mijloacele extrabugetare nu pot depasi valoarea unui salariu de baza, platit de la buget. „Directorii de colegii aveau salariu de patru-cinci ori mai mare decat salariul de baza, 9-12 mii lei. Deja hotararea de guvern adoptata a starnit nemultumire din partea anumitor conducatori. Dar trebuie sa respectam si bunul-simt”, afirma ministrul. Pentru comparatie, Bujor spune ca primeste doar salariul de deputat (intrucat ministri-deputati primesc doar un singur salariu) in suma de 7100 lei.

Curios este faptul ca Legea 355, adoptata la 23 decembrie 2005, stabilea in art. 34: „Cuantumul platilor cu caracter stimulator din contul mijloacelor speciale, platite lunar unui angajat nu va depasi cuantumul salariului functiei al acestuia, tinandu-se cont de sporul pentru vechime in munca”. Chiar daca organele responsabile stiau de aceasta situatie din universitati si colegii, nimeni nu a intervenit pentru a o stavili. Ministrul promite ca, de la 1 ianuarie, va fi foarte dur cu rectorii si directorii care cred ca institutiile de invatamant sunt SRL-uri personale din care isi ridica dividendele.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *