Timpul.md

Externe 18 Martie 2017 | 07:15

Referendum în Turcia: OSCE lansează misiunea de observare

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a lansat vineri la Ankara misiunea de observare pentru referendumul controversat din 16 aprilie privind extinderea prerogativelor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. 

La cererea autorităților turce, biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) va instala o misiune formată din 11 experți, cu baza la Ankara, și 24 de observatori repartizați pe teritoriul Turciei.

Obiectivul misiunii este de a se 'asigura că referendumul este în acord 'cu angajamentele OSCE precum și cu obligațiile internaționale și standardele democratice pentru alegeri și referendumuri', a declarat șefa misiunii OSCE, Tana de Zulueta, în cursul unei conferințe de presă.

Turcii sunt chemați să voteze pe 16 aprilie cu privire la o reformă constituțională ce prevede instaurarea unui sistem prezidențial care extinde semnificativ prerogativele președintelui Erdogan.

Această reformă vizează, potrivit autorităților, să asigure stabilitatea statului, dar opoziția denunță o derivă autoritară.

Opoziția și unele ONG-uri acuză de asemenea Ankara că profită de starea de urgență în vigoare de la puciul eșuat din 15 iulie pentru a reduce la tăcere orice voce disidentă, pe fondul unei campanii de epurări fără precedent.

Dacă echipa OSCE prezentă la Ankara a refuzat deocamdată să se exprime pe acest subiect, Tana de Zulueta a dat asigurări că misiunea va veni în întâmpinarea unor partide politice, a autorităților, reprezentanților societății civile, media și a comunității internaționale.

'Misiunea va face observații cantitative și calitative' ale unor diferite surse media turce, a adăugat ea, pentru a se asigura de 'capacitatea cetățenilor de a face o alegere informată'.

Sursa: Agerpres

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus