Actualitate

Republica Moldova este in prag de faliment

Peste cateva saptamani, guvernul Greceanai, aflat „in demisie”, va fi in incapacitatea de a achita salariile bugetarilor, iar economia moldoveneasca se poate prabusi din cauza ca executivul comunist s-a imprumutat exclusiv de la bancile comerciale de pe piata interna, au constatat ieri deputatii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) in sedinta plenara a parlamentului. Cei 48 de deputati comunisti nu au dorit sa discute despre criza pentru ca erau la sedinta activului de partid care trebuia sa-i ajute la constituirea fractiunii.

Miercuri, deputatii AIE au cerut sa fie invitata la sedinta si prim-ministrul Zinaida Greceanai care sa prezinte un raport despre situatia social-economica a tarii. De asemenea, parlamentarii au propus sa fie invitati si responsabilii de la Compania „Teleradio-Moldova”, care sa explice de ce n-au dat curs solicitarii parlamentului de a acorda timp de antena Aliantei si de a transmite in direct sedinta de ieri. Dupa o pauza de doua ore, niciun ministru si nici presedintii CCA, CO al „Teleradio-Moldova” si al Televiziunii publice nu au venit la sedinta, chiar daca erau obligati sa se prezinte. In lipsa lor, deputatii din majoritatea parlamentara au discutat pe marginea situatiei actuale din RM si au adoptat doua declaratii.

Guvernarea comunista a amplificat efectele crizei financiare

Potrivit lui Veaceslav Ionita, deputat PLDM, criza din economie este cauzata nu atat de criza mondiala, cat de politica eronata a guvernului. „Sa ne aducem aminte ca, in 2007, au fost iertate datoriile unor intreprinderi-problema in suma de 4 mlrd. lei. Nu m-ar mira daca astazi aceleasi intreprinderi ar avea datorii de alte vreo 4 mlrd. lei. Comunistii au pus pe butuci sectorul constructiilor, singurul care se dezvolta cat de cat, au cauzat pierderi enorme agriculturii si altor domenii”, a spus Ionita. Potrivit lui, bugetul pentru anul 2009 nu se va executa cu 25%, datoriile statului au ajuns la 1 mlrd. lei si cresc de la o luna la alta. „Parlamentul are obligatia sa discute ce trebuie de intreprins pentru ca RM sa iasa din aceasta situatie”, a conchis deputatul PLDM. Si Vadim Cojocaru, deputat PL, a criticat politicile economice ale PCRM, dar mai ales incapacitatea guvernarii de a adopta un plan anticriza. „S-au izolat in cladirea guvernului si imprumuta. Poti sa imprumuti o luna-doua, dar nu asta e solutia. In plus, ne-au izolat de toti vecinii si partenerii financiari internationali”, a mentionat Cojocaru.

Alte critici au venit din partea ex-ministrului Economiei Valeriu Lazar care a mentionat ca de cateva luni RM se afla in recesiune. „In primul trimestru economia a descrescut cu 7%, iar pana la sfarsitul anului vom ajunge la minus 10%”, a spus el, adaugand ca RM este singura tara din Europa care n-a elaborat un plan anticriza. „Criza a developat problemele cronice ale sistemului economic, manifestate prin lipsa de competitivitate in sectorul real/privat, lipsa de competitivitate in sectorul public supradimensionat si ineficient. Avem peste 1500 de constrangeri pe care guvernarea actuala le-a creat in ultimii cativa ani pentru mediul de afaceri”, a afirmat Lazar. Fostul ministru a recunoscut ca toate asa-zisele reforme au fost, de fapt, mimate. Alti deputati au vorbit despre situatia deplorabila din educatie, sanatate, sistemul social, administratia publica locala, iar fostul spicher Marian Lupu a propus ca, pe perioada crizei, alesii poporului, precum si ministrii sa-si micsoreze salariile cu 20-25%. De asemenea, deputatii care primesc si pensie – ce constituie 75% din salariul de deputat – sa renunte la jumatate din aceasta pensie.

Astfel, potrivit lui Lupu, s-ar economisi lunar cateva milioane de lei. „Acest gest ar mobiliza toata societatea sa economiseasca si ar fi un semnal ca si clasa politica se solidarizeaza cu intreaga societate”, a spus Lupu. Propunerea lui va fi discutata intr-o sedinta ulterioara. Toti cei 53 de deputati au votat pentru adoptarea unei declaratii a parlamentului cu privire la situatia social-economica. „Prin actiunile sale iresponsabile si neprofesioniste guvernarea comunista a agravat efectele crizei financiare mondiale si a adus in prag de faliment industriile, agricultura, constructiile, transportul, comertul intern si extern, finantele publice s.a.”, se spune in Declaratia parlamentului. Totodata, deputatii AIE cer guvernului in exercitiu sa stopeze orice forme de abuz al statului asupra mediului de business.

AIE nu imparte cetatenii in bastinasi si venetici

Cea de-a doua Declaratie a parlamentului este adresata minoritatilor nationale si a fost citita de Alexandru Stoianoglo, ex-viceprocuror general, deputat din partea PD. „AIE nu imparte cetatenii in „ai nostri” si „ai vostri”, in bastinasi si venetici, in buni si rai. Pentru noi toti cetatenii, indiferent de originea etnica, sunt egali. Noi vedem in diversitatea etnica si culturala a RM un factor al stabilitatii si un potential de dezvoltare fara precedent”, se spune in documentul adoptat. Totodata, conationalii nostri sunt chemati sa sustina schimbarea de putere care se produce.
„Toti cetatenii RM, indiferent de nationalitate, primesc salarii si pensii mizere, se chinuiesc in spitalele semi-distruse, isi pierd sanatatea muncind la negru in strainatate. Avem insa aceeasi patrie, cu toate bunele si relele. Acum, RM trece printr-o perioada dificila, dar schimbul de putere este un exercitiu democratic firesc”, a spus Stoianoglo, care i-a chemat pe reprezentantii minoritatilor nationale sa sustina acest exercitiu democratic.

Referitor la sfidarea din partea conducerii „Teleradio-Moldova”, deputatii au mentionat ca starea de lucruri de la TVM va fi discutata in prima sedinta a comisiei de specialitate, dupa crearea acesteia. Liderii celor patru formatiuni au declarat ca vor anunta ulterior data noii sedinte, dupa consultari in interiorul Aliantei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *