Actualitate

Republica Moldova inclusă din nou în lista cu carantină obligatorie la intrarea în România

Se menține carantina de 10 zile la sosirea în România
Ieri, joi 11 februarie, CJSU a aprobat și publicat lista țărilor cu risc mare de covid actualizată. Au fost publicate și procedurile pentru cei care vin din țările în cauză. Astfel, conform documentului, cei care vin dintr-una din aceste țări, vor fi obligați să prezinte un act care să ateste faptul că sunt negativi covid.

Conform documentului atestarea se face printr-un test RT-PCR cu cel puțin 72 de ore înaintea sosirii în România.

”La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.”, se spune în documentul oficial CJSU.

Documentul păstrează decizia pentru familiile cu copii mici, sub trei ani. Aceste familii nu au obligativitatea de a avea un document de atestare negativ covid pentru micuți, dar vor intra în carantină impusă adulților.

Deși nu se numește încă pașaport covid, decizia CJSU vorbește de documentul cu înscrisurile care să ateste negativitatea testelor RT-PCR. Documentele, se spune în decizie, trebuie să fie în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză.

”Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.”, se mai spune în document.

Lista țărilor cu risc mare de covid actualizată
În același document emis ieri de CJSU a fost actualizată lista țărilor cu risc mare de covid. Sunt 67 de țări în lista publicată ieri, unele dintre ele apărând pentru prima dată.
Astfel, românii, sau turiștii străini, care vin din aceste țări vor fi nevoiți să aibă documentele cerute în paragrafele anterioare. În cele ce urmează, aveți lista actualizată, conform deciziei CJSU de ieri, 11 februarie 2021:

Africa de Sud,
Andorra,
Aruba,
Albania,
Argentina,
Austria,
Brazilia,
Belgia,
Belarus,
Bolivia,
Botswana,
Bahrain,
Cipru,
Chile,
Cehia,
Croația,
Columbia,
Elveția,
Eswatini,
Estonia,
Emiratele Arabe Unite,
Franța,
French Polynesia,
Gibraltar,
Guernsey,
Germania,
Georgia,
Israel,
Irlanda,
Insulele Falkland,
Italia,
Insulele Turks și Caicos,
Kosovo,
Kuweit,
Liban,
Letonia,
Lituania,
Luxemburg,
Liechtenstein,
Malaezia,
Muntenegru,
Monaco,
Marea Britanie,
Malta,
Maldive,
Macedonia de Nord,
Portugalia,
Olanda,
Puerto Rico,
Panama,
Peru,
Polonia,
Qatar,
Republica Moldova,
Spania,
San Marino,
Slovenia,
Saint Lucia,
Statele Unite ale Americii,
Slovacia,
Saint Vincent și Grenadine,
Seychelles,
Sint Maarten,
Suedia
Serbia,
Uruguay,
Ungaria.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *