Timpul.md

Eveniment 27 Aprilie 2017 | 09:06

Republica Moldova marchează Ziua Drapelului şi a Stemei de Stat!

Republica Moldova marchează, astăzi, 27 aprilie, Ziua Drapelului şi a Stemei de Stat. Tricolorul, Drapelul de Stat în culorile albastru, galben şi roşu cu stema amplasată în centrul fâşiei galbene, a fost legiferat la prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova din 27 aprilie 1990. 

Tot pe 27 aprilie 1990, regretatul deputat Gheorghe Ghimpu a fost cel care a arborat, pentru prima dată, tricolorul pe cupola Parlament.

Începând cu anul 2012, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pe un catarg de 30 de metri înălţime, a fost arborat un drapel imens, cu dimensiunile de 7×3,5 metri, în cadrul unei ceremonii solemne. Drapelul a fost binecuvîntat de mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi Întregii Moldove.

Cu acest prilej, astăzi, în republică vor fi organizate un șir de activități dedicate Zilei Drapelului de Stat al RM.

Astfel, evenimentele vor începe la Ministerul de Interne, cu depuneri de flori.Ulterior, premierul Pavel Filip şi reprezentanţi ai conducerii MAI vor depune flori la Monumentul polițiștilor căzuți la datorie.

Totodată, la punctul de trecere „Leușeni”, ora 10:30, va fi arborat Drapelul de Stat, iar IGP la ora 10:00 va lansa baloane în culorile drapelului național.

De asemenea, la ora 10:00, în PMAN, va fi organizat un flash-mob întru promovarea simbolului statutului.

Totodată, de la ora 10:00 până la 11:00, se va desfășura marșul motocicliștilor în mun. Chișinău (Botanica, Rîșcani, Centru şi Buiucani) dedicat acestei sărbători, cu însoțirea echipajelor de patrulare şi distribuirea drapelelor de către polițiștii juniori ai INP pentru șoferii din trafic. 

sursa: moldova.org

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus