Actualitate

Republica Moldova nu duce deloc lipsă de pasiuni ştiinţifice

Potrivit unui infografic realizat de Agora.md, potenţialul ştiinţific al Republicii Moldova este preponderent condensat în Chişinău.
Din totalitatea oamenilor de știință care și-au brevetat invențiile în Republica Moldova, 81,3% dintre ei locuiesc în capitală.

„Inovațiile și noile tehnologii reprezintă cea mai eficientă şi cea mai rapidă cale spre un sistem economic dezvoltat, iar inventatorii şi creatorii sunt persoanele care accelerează apariția progresului în societăţile moderne. Cât de straniu nu ar părea, dar implementarea urgentă a unor politici inovaţionale avansate poate scoate Republica Moldova din colapsul economic şi poate deveni un motor intelectual pentru economia naţională. În acest context, Moldova dispune de câţiva indicatori favorabili, care pot fi utilizaţi în calitate de premize de dezvoltare inovaţională. Primul ar fi numărul brevetelor de invenţie, indicator care plasează Moldova peste media europeană raportată la 1 mln. de locuitori. Al doilea indicator ţine de numărul inventatorilor activi, adică cei care sunt implicaţi în procesul inovaţional şi îşi protejează invenţiile prin brevete”, spune Ion Tîganaş, avocat specializat în proprietatea intelectuală, potrivit sursei citate.

Expertul mai spune că datele oficiale indică un număr de circa 4.700 de inventatori care „şi-au brevetat invenţiile, majoritatea dintre ei fiind localizaţi în mun. Chişinău”.

„Capitala rămâne a fi cel mai important centru ştiinţific naţional, în care îşi au sediul majoritatea universităţilor, instituţiilor de cercetare şi întreprinderilor inovative. Deşi în ţară sunt şi alte centre universitare (Bălţi, Cahul, Comrat, Taraclia), totuşi numărul inventatorilor din aceste regiuni este extrem de mic, iar numărul cererilor de înregistrare a invenţiilor nu depăşeşte cu mult media altor unităţi administrative, care nu dispun de mediul corespunzător de cercetare”, explică Tîganaş. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *