Ultima oră

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

„Astăzi, UE a aprobat încă 30 de milioane de euro din asistenţa financiară pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă şocului economic cauzat de pandemia de coronavirus. Uniunea Europeană este alături de cetăţenii R. Moldova în aceste vremuri dificile”, a declarat Paolo Gentiloni, Comisar pentru Economie.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Chișinău a salutat decizia și a subliniat că aceasta atestă progresul în realizarea reformelor de către autoritățile R. Moldova. „Condiționalitățile pe care le-a prevăzut Memorandumul privind asistența macrofinanciară semnat în 2017 prevăd un șir de reforme pe care urma să le realizeze Republica Moldova în contextul Acordului de Asociere. În același cadru se înscriu și cele 8 acțiuni prioritare de reformă prezentate de UE în februarie curent, în îndeplinirea cărora s-a avansat considerabil și care au constituit parte a evaluării politice.Totodată, această decizie este importantă și în contextul dialogului cu UE a cărui dinamizare este o prioritate a politicii externe și care va impulsiona procesul de reforme pe plan intern, de preluare a standardelor europene și respectiv de dezvoltare a țării. Anunțul de astăzi este o expresie a faptului că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova și cetățenii săi în procesul de implementare a Acordului de Asociere și respectiv de avansare pe calea integrării europene”, se arată într-un comunicat de presă.

În context precizăm că Maia Sandu, liderul PAS a anunțat că tranșa a treia, în valoare de 40 milioane euro, a fost anulată din cauza „iresponsabilității și lenei guvernării de la Chișinău”.

Totodată, subliniem că acest program este destinat pentru a ajuta Republica Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanțare externă, ceea ce este deosebit de important în contextul pandemiei de coronavirus, în timp ce implementează o agendă de reforme amplă și ambițioasă.

Uniunea Europeană este disponibilă să lanseze un nou program pentru R. Moldova în valoare de 100 milioane de euro. Comisia este pregătită să acorde prima tranșă a acestei asistențe macrofinanciare în cel mai scurt timp, după adoptarea legală a Memorandumului de Înțelegere cu Republica Moldova.

https://infoprut.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *