Timpul.md

Media 3 Iunie 2010 | 16:19

Reuters cere falimentul Realitatea TV

 Grupul media controlat de Sorin Ovidiu Vantu are dificultati financiare. Trei furnizori de servicii au solicitat deja in instanta intrarea in insolventa a postului Realitatea TV pentru datorii de cateva sute de mii de lei. Agentia britanica de presa Reuters a solicitat recent la Tribunalul Bucuresti deschiderea procedurii de insolventa impotriva postului romanesc de televiziune Realitatea TV si a agentiei de presa NewsIn, ambele apartinand Grupului Realitatea-Catavencu, controlat de Sorin Ovidiu Vantu. Avocatii Reuters au introdus cererile in instanta pe data de 5 martie, iar judecatorii Tribunalului Bucuresti au fixat primul termen in ziua de 3 iunie. Insolventa reprezinta si primul pas spre deschiderea procedurilor de intrare in faliment a societatilor vizate, in acest caz Realitatea TV si agentia de presa NewsIn. Potrivit legislatiei in vigoare, o societate este indreptatita sa se adreseze instantei pentru a solicita intrarea altei firme in insolventa numai daca volumul datoriilor pe care le are de recuperat depaseste suma de 30.000 lei noi. In cazul celor doua institutii de presa din Grupul Realitatea-Catavencu, debitele catre Reuters sunt de 60.000 lei.

Daca Tribunalul Bucuresti va considera intemeiate cererile agentiei britanice de presa, Realitatea TV si NewsIn mai pot scapa de faliment numai daca vor achita integral suma reclamata de Reuters. Realitatea-Catavencu este la ora actuala unul dintre trusturile mass-media romanesti care se confrunta cu serioase probleme financiare. Anterior cererii formulate de Reuters impotriva Realitatea TV, postul controlat de Vantu a facut obiectul altor doua solicitari similare, de intrare in insolventa. Intr-un caz, reclamantul este agentia de presa Mediafax. Potrivit informatiilor R.l., Mediafax incearca astfel sa recupereze de la Realitatea TV o datorie de 50.000 euro (aproximativ 200.000 lei).

Situatia financiara a postului de televiziune este cu atat mai problematica cu cat tot pe rolul instantei se afla si cererea de intrare in insolventa formulata impotriva Realitatea TV de compania System Design & Integration (SDI). Magistratii Tribunalului Bucuresti urmeaza sa ia in discutie plangerea SDI in cursul acestei luni. Afacerile de presa ale lui Sorin Ovidiu Vantu au mai primit zilele trecute o lovitura, o data cu demisia a peste 20 jurnalisti din redactia saptamanalului de satira Academia Catavencu (AC), care au decis sa deschida in perioada urmatoare un nou ziar. Printre motivele care au stat la baza acestei decizii, demisionarii din redactia AC au invocat cenzura, dar si managementul defectuos din trustul Realitatea-Catavencu. De altfel, SOV a anuntat inca de la sfarsitul anului trecut intentia sa de a renunta la presa tiparita. Ulterior acestui anunt, editia de print a ziarului Cotidianul a fost inchisa.

Sursa: Romania Libera

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus