Actualitate

Rezultatele turului doi de alegeri în Adunarea Populară

Solicitat de IPN, Mihail Sirkeli, directorul executiv al Asociaţiei Piligrim-Demo, care a monitorizat alegerile din Găgăuzia, a declarat că scrutinul a decurs fără incidente majore. Totuşi, au fost constatate cazuri de migraţie a alegătorilor, în sensul că au fost depistaţi votanţi care în primul tur au votat într-o circumscripţie, iar în al doilea tur au votat în alta, având domiciliul proaspăt schimbat.

Mihail Sirkeli a menţionat că s-au constat cazuri în care alegătorii benevol şi-au anunţat opţiunea electorală, iar în alte cazuri persoane terţe au încercat să influenţeze votul unor alegători. S-au atestat şi cazuri de transportare organizată la secţiile de votare.

Rezultatele alegerilor urmează să fie validate de către Curtea de Apel Comrat. Dintre cei 32 de deputaţi aleşi, doar şase au candidat din partea formaţiunilor politice – unul de la Partidul Democrat şi cinci de la Partidul Socialiştilor. Deşi restul candidaţilor se declară independenţi, societatea civilă din regiune consideră că majoritatea deputaţilor aleşi vor promova o politică loială başcanului Găgăuziei, Irina Vlah.

În două circumscripţii, numărul 13 din satul Beşalma şi numărul 5 din Ceadîr-Lunga, al doilea tur de scrutin urmează să se desfăşoare peste două săptămâni. Iar în termen de 60 de zile, în circumscripţia numărul 10 din Vulcăneşti vor fi organizate alegeri noi. Aceasta presupune redesemnarea candidaţilor, colectarea semnăturilor şi desfăşurarea campaniei electorale.

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia are în componenţă 35 de deputaţi aleşi pentru un mandat de patru ani, în circumscripţii teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *