Timpul.md

Actualitate 3 Martie 2017 | 16:23

RISE: Fabrica de voturi din Găgăuzia.

Duminică, locuitorii orașului Comrat din circumscripția electorală nr. 1 sunt chemați din nou să-și delege prin vot ultimul lor reprezentant în Adunarea Populară a Găgăuziei. Alegerile precedente au fost anulate de Curtea Supremă de Justiție, iar unul dintre candidați — exclus din cursă pentru că a mituit alegătorii.

Acesta însă nu este unicul scandal în jurul „parlamentarelor” din autonomie. Documentele obținute de RISE Moldova arată că zeci de persoane și-au schimbat reședința sau domiciliul chiar în ajunul celui de-al doilea tur de scrutin și, majoritatea lor, s-au prezentat apoi disciplinat la urne.

În autonomia găgăuză, deputații Adunării Populare (parlamentul local) nu sunt aleși pe liste de partid, ci uninominal în circumscripții teritoriale. Respectiv, fiecare vot contează.

Pe 4 decembrie 2016, în 15 circumscripții teritoriale, din cele 35 existente, s-a desfășurat turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară. În trei secții din Comrat, zeci de persoane au votat pe liste suplimentare, după ce, în ajun, și-au schimbat temporar reședința sau domiciliul.

Potrivit Întreprinderii de Stat (ÎS) Registru, o persoana nu poate avea concomitent decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă. Dacă cetățeanul vrea să obțină înregistrarea la domiciliu sau reședință în locuința care nu-i aparține, atunci este obligat să prezinte, printre altele, declarația de acord a proprietarului.

Viză în casa unui consilier

CIRCUMSCRIPȚIA UNINOMINALĂ NR. 4 // Strada Gorbunov 3. Numărul persoanelor cu viză de reşedinţă sau domiciliu la această adresă a crescut brusc de la 1 la 17 cu câteva zile înainte de turul doi. Casa, cu o suprafață de circa 150 de metri pătrați, îi aparține consilierului municipal Ilia Coinac (Detalii, AICI). Acesta face parte din fracțiunea „Un viitor demn pentru Comrat”, condusă de Victor Volcov, președintele filialei teritoriale a Partidului Democrat. Din această fracțiune făcea parte și Gheorghii Mitioglo, candidat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 4. 

Continuarea o găsiți aici. 

RISE.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus