Actualitate

România: Colan dacic torsadat din argint, vechi de 2.000 ani, găsit în comuna Siculeni

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Harghita, Bakos Laszlo, a declarat joi, pentru AGERPRES, că artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metale într-o zonă agricolă și a fost predat inițial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea primăriei l-a predat instituției pe care o conduce.

Bakos Laszlo a explicat că, potrivit specialistului Direcției pentru Cultură Harghita în probleme de patrimoniu arheologic, este una dintre cele mai importante descoperiri făcute în zonă după 1989. Potrivit sursei citate, colanul dacic este foarte frumos și este foarte valoros, mai existând numai patru astfel de exemplare în întreaga țară.

"E din argint și are 206 grame, este în stare foarte bună, e o lucrare foarte frumoasă (…) În țară mai sunt patru astfel de colane, se făceau și din bronz și din aur cândva", a spus Bakos Laszlo.

El a mai arătat că arheologii urmează să analizeze dacă este cazul ca în zona respectivă să fie deschis un șantier, iar dacă în urma săpăturilor s-ar mai găsi și alte piese, cum ar fi monede, ar fi mai ușor de apreciat de când datează colanul, însă estimarea aproximativă este că acesta a fost realizat în urmă cu 2.000 de ani, în perioada de afirmare a civilizației dacice.

AGERPRES 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *