Actualitate

România cuprinsă de ninsori. La peste 1.800 de metri altitudine s-a instalat iarna

Meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo Ceahlău-Toaca, din judeţul Neamţ, a declarat că la 1.900 de metri altitudine este "iarnă în toată puterea cuvântului”, ninge şi este viscol.

Potrivit sursei citate, temperatura atmosferică a coborât până la minus 6 grade Celsius în jurul orei 15.00, iar în zonă s-a depus chiciură, ninge şi bate vântul cu aproximativ 40 de kilometri pe oră.

"Stratul de zăpadă este mic, măsoară doi centimetri, din cauza vântului care nu lasă să se depună în stat consistent, transportând-o în golurile alpine de jnepeniş”, a spus acesta.


Gura Humorului, 11 octombrie 2015

Meteorologul a afirmat că lapoviţă şi ninsori au căzut, duminică, şi la altitudini mai mici, în staţiunea Durău, aflată la aproximativ 1.000 de înălţime, iar iubitorii de ascensiuni montane se bucură de "întâlnirea cu iarna” .

"Cine iubeşte muntele, iubeşte şi iarna. Avem turişti în zonă, sunt bine echipaţi şi mi-au spus că se bucură de întâlnirea cu iarna”, a adăugat acesta.

În jurul orei 14.00, a început să ningă şi în munţii Călimani, iar stratul de zăpadă măsoară, la staţia meteo, doi centimetri.

În judeţul Harghita, în staţiunea Lacu Roşu, aflată la o altitudine de 983 de metri, la poalele muntelui Hăşmaşul Mare, ninge de la ora 15.00 şi statul de zăpadă abia depus măsoară un centimetru.

Meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, din Sibiu, a declarat, la rândul său, că şi în zona înaltă din Transilvania, la Bâlea Lac şi la vârful Lăcăuţi, "s-a semnalat lapovită”.

Fenomenele asociate iernii şi-au făcut apariţia, duminică, şi în Carpaţii Meridionali. Astfel, în judeţul Maramureş, la staţia meteo de la Iezer, aflată la peste 1.700 metri altitudine, cad ploi amestecate cu ninsoare.

"După ora 11.00, a început să dea lapoviţă, este ceaţă şi vântul sulfă cu aproximativ 70 de kilometri pe oră la rafală”, a afirmat meteorologul Irina Blaga, de la Centru Meteorologic Regional Transilvania Nord, din Cluj-Napoca.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperaturile au scăzut faţă de cele înregistrate duminică dimineaţă şi, începând din noapea de duminică spre luni, se preconizează că ninsorile se vor intensifica şi extinde ca arie.

Meteorologii au instituit cod portocaliu de ninsori şi viscol în judeţele Suceava şi Nemaţ, iar Bucureștiul şi alte 35 de judeţe vor fi sub cod galben de ploi, până luni seară.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *